طاهری علی، غفاری مصطفی، هوشمندی شاداب، نامآوری مهدی. اثرات عصاره جلبک دریایی Gracilaria arcuata روی تحریک
آپوپتوز سلولهای سرطانی کولورکتال. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1397; 7 (4) :281-292
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-850-fa.html
1- دانشیار فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران ، taherienator@gmail.com
2- دانشیار بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران
4- دانشیار موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، گروه باکتریشناسی شیراز، ایران
چکیده: (3939 مشاهده)
زمینه و هدف: ازجمله معضلات شایع در دنیای پزشکی مسئله مقاومت سلولهای سرطانی در برابر داروهای ضد سرطان بوده است لذا یافتن ترکیبات ضد سرطانی جدید با کمترین اثرات جانبی امری لازم و ضروری به نظر میرسد، در این راستا تا کنون پژوهشهای متعددی بر روی انواع جلبکهای دریایی انجامشده است. این مطالعه بهمنظور بررسی اثرات عصارههای جلبک Gracilaria arcuata روی تحریک آپوپتوز سلول سرطانی کولورکتال و اثر روی قطعهقطعه شدن DNA طراحیشده است. این مطالعه بهصورت In vitro study انجام شد.
روش بررسی: عصارههای آبی و آلی جلبک تهیه و اثرات ضد سرطانی عصارههای جلبک ذکرشده به روشهای MTT Assay، رنگآمیزی تریپان بلو، آپوپتوز و قطعهقطعه شدن DNA مورد مطالعه قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در تعیین خواص ضد سرطانی به روش تست MTT و تریپان بلو، عصاره متانولی جلبک گراسیلاریا آرکواتا با 91/0± 45/44 میکروگرم بر میلیلیتر غلظت بیشترین اثر را بر مرگ سلولهای سرطانی داشت و کمترین اثر مربوط به عصارههای ان هگزان (22/1 ± 22/70 میکروگرم بر میلیلیتر) و اتیل استات (67/2 ± 55/70 میکروگرم بر میلیلیتر) بود (p<0.05). نتایج برای تست تریپان بلو نیز منطبق بر تست MTT بود اما میزان زندهمانی متفاوت بود. برای تعیین اثر عصاره متانولی جلبک مذکور بر آپوپتوز سلولی از دو روش فلوسایتومتری و قطعهقطعه شدن DNA استفاده شد. عصارهی جلبک گراسیلاریا آرکواتا بهصورت وابسته به دوز در غلظت 16/1010 میکروگرم بر میلیلیتر دارای آپوپتوز 5/7 درصدی بود که اثر آپوپتوزی قابلملاحظهای را نشان نداد.
نتیجهگیری: این نتایج نشان میدهد که عصاره جلبک گراسیلاریا آرکواتا میتواند دارای اثرات ضد سرطانی علیه سلولهای سرطانی کولورکتال باشد و نیاز به مطالعات تکمیلی و بررسی ساختار شیمیایی ترکیبات زیست فعال دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/10/9 | پذیرش: 1397/10/9 | انتشار: 1397/10/9