علی طاهری ، مصطفی غفاری ، شاداب هوشمندی، مهدی نام‌آوری
دانشیار فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران ، taherienator@gmail.com
زمینه و هدف: ازجمله معضلات شایع در دنیای پزشکی مسئله مقاومت سلول‌های سرطانی در برابر داروهای ضد سرطان بوده است لذا یافتن ترکیبات ضد سرطانی جدید با کمترین اثرات جانبی امری لازم و ضروری به نظر می­رسد، در این راستا تا کنون پژوهش­های متعددی بر روی انواع جلبک­های دریایی انجام‌شده است. این مطالعه به‌منظور بررسی اثرات عصاره‌های جلبک­ Gracilaria arcuata روی تحریک آپوپتوز سلول سرطانی کولورکتال و اثر روی قطعه‌قطعه شدن DNA طراحی‌شده است. این مطالعه به‌صورت In vitro study انجام شد.
روش بررسی: عصاره­های آبی و آلی جلبک­ تهیه و اثرات ضد سرطانی عصاره‌های جلبک­ ذکرشده به روش­های MTT Assay، رنگ‌آمیزی تریپان بلو، آپوپتوز و قطعه‌قطعه شدن DNA مورد مطالعه قرار گرفت.
یافته‌ها:  نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در تعیین خواص ضد سرطانی به روش تست MTT و تریپان بلو، عصاره­ متانولی جلبک گراسیلاریا آرکواتا با 91/0± 45/44 میکروگرم بر میلی‌لیتر غلظت بیشترین اثر را بر مرگ سلول‌های سرطانی داشت و کمترین اثر مربوط به عصاره­های ان هگزان (22/1 ± 22/70 میکروگرم بر میلی‌لیتر) و اتیل استات (67/2 ± 55/70 میکروگرم بر میلی‌لیتر) بود (p<0.05). نتایج برای تست تریپان بلو نیز منطبق بر تست MTT بود اما میزان زنده‌مانی متفاوت بود. برای تعیین اثر عصاره­ متانولی جلبک مذکور بر آپوپتوز سلولی از دو روش فلوسایتومتری و قطعه‌قطعه شدن DNA استفاده شد. عصاره­­ی جلبک گراسیلاریا آرکواتا به‌صورت وابسته به دوز در غلظت 16/1010 میکروگرم بر میلی‌لیتر دارای آپوپتوز 5/7 درصدی بود که اثر آپوپتوزی قابل‌ملاحظه‌ای را نشان نداد.
نتیجه‌گیری: این نتایج نشان می­دهد که عصاره جلبک­ گراسیلاریا آرکواتا می‌تواند دارای اثرات ضد سرطانی علیه سلول‌های سرطانی کولورکتال باشد و نیاز به مطالعات تکمیلی و بررسی ساختار شیمیایی ترکیبات زیست فعال دارد.
واژه‌های کلیدی: ضد سرطان، گراسیلاریا آرکواتا، سرطان کولورکتال، آپوپتوز
دریافت: 1397/10/9 | پذیرش: 1397/10/9 | انتشار: 1397/10/9

Taheri A, Ghaffari M, Namavari M. The Effects of Seaweed Gracilaria arcuata Extract on the Stimulation of Apoptosis in Colorectal Cancer Cell Lines. aumj 2018; 7 (4) :281-292

طاهری علی، غفاری مصطفی، هوشمندی شاداب، نام‌آوری مهدی. اثرات عصاره جلبک دریایی Gracilaria arcuata روی تحریک آپوپتوز سلول‌های سرطانی کولورکتال. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1397; 7 (4) :281-292