صهبا حاجی باقر تهرانی ، محمد نوری سپهر ، منصور ضرابی ، میترا رحیم‌زاده
مرکز تحقیقات بهداشت، ایمنی و محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، Dr.noorisepehr@gmail.com
زمینه و هدف: درسال­های اخیر نگرانی­های زیادی مبنی بر ورود آنتی بیوتیک­ها در محیط­های آبی به وجود آمده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر یون­های رایج منابع آبی در حذف سفالکسین با استفاده از جاذب پوکه معدنی(پامیس) می­باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع مطالعات بنیادی-کاربردی بود. در این مطالعه در مرحله اول مشخصات جاذب با استفاده از تکنیک­های (XRD, BET, XRF, FTIR and SEM) قبل و بعد از جذب تعیین گردید و سپس در مرحله دوم کارایی پامیس با تغییر دادن متغیر­هایی از قبیل زمان،PH ، غلظت پامیس، غلظت سفالکسین، غلظت­های مختلف کلسیم، منیزیم، مس، سولفات، کربنات مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج این تحقیق نشان داد که جاذب مورد استفاده ، کارایی بالایی در جذب آنتی بیوتیک سفالکسین از محلول­های آبی دارد. برای آنتی بیوتیک سفالکسین، بیشترین راندمان حذف در زمان تماس 150 دقیقه، PH =5، دز جاذب 5 گرم بر لیتر، غلظت آنتی بیوتیک 10 میلی گرم بر لیتر به ترتیب 75/44% ( با استفاده از پامیس خام) و 66/55% ( با استفاده از پامیس اصلاحی) مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج بدست آمده با افزایش دز جاذب و زمان تماس راندمان حذف افزایش می­یابد. با افزایش PH و غلظت آنتی بیوتیک سفالکسین راندمان حذف کاهش می­یابد. در این مطالعه پامیس اصلاح شده با اسید کلریدریک در مقایسه با پامیس خام راندمان بهتری در جذب سفالکسین دارد. طبق نتایج بدست آمده از این مطالعه یون­ها تاثیر چندانی بر روی عمل جذب سفالکسین نداشتند. در این مطالعه جذب از معادله ایزوترم فرندلیخ و معادله سینتیک شبه درجه دوم پیروی می­کند.
واژه‌های کلیدی: جذب، پامیس، سفالکسین، کاتیون‌ها، آنیون‌ها
دریافت: 1396/10/20 | پذیرش: 1396/10/20 | انتشار: 1396/10/20

Haji Bagher Tehrani S, Nourisepehr M, Zarabi M, Rahimzadeh M. Investigation of Cephalexin Absorption Using Pumice from Aqueous Solution and the Effect Common Ions in Water in Removal It. aumj 2017; 6 (4) :241-256

حاجی باقر تهرانی صهبا، نوری سپهر محمد، ضرابی منصور، رحیم‌زاده میترا. بررسی حذف سفالکسین با استفاده از جاذب پوکه معدنی (پامیس) از محلول‌های آبی و اثر یون‌های رایج منابع آبی در حذف آن . نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1396; 6 (4) :241-256