دوره 11، شماره 4 - ( پاییز 1401 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 523-513 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sanaei M, Yazdi M H, Mahdavi M. Postbiotics; Next-generation Probiotics. aumj 2022; 11 (4) :513-523
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1592-fa.html
ثنائی مرضیه، حسین یزدی محمد، مهدوی مهدی. پست بیوتیک ها: نسل جدید پروبیوتیک ها. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1401; 11 (4) :513-523

URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1592-fa.html


1- دکترای تخصصی بیوتکنولوژی دارویی، گروه زیست فناوری دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- استادیار، مرکز تحقیقات واکسن، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده:   (2450 مشاهده)
اگرچه تا مدت­ها تصور بر این بود که اثرات سلامت­بخش باکتری­های مفید روده یا پروبیوتیک­ها در گرو زنده­بودن این سلول­ها و واکنش آنها با دیگر سلول­های زنده است اما در یک دهه اخیر نتایج مطالعات نشان داده است که فرم غیرفعال این باکتری­ها (سلول مرده)، اجزای سلولی حاصل از شکست و نیز عصاره سیتوپلاسمی آنها قادر به بروز اثرات سلامت­بخشی مشابه سلول زنده است. از این رو از سال 2011 به بعد واژگانی چون "پست­بیوتیک" مطرح گردید که نشان می­داد لازمه­ بروز اثرات مثبت پروبیوتیک­ها، زنده بودن آنها نیست و اجزای سلولی نیز چنین توانایی را دارند. پست­بیوتیک­ به تمامی فاکتورهای محلولی اطلاق می­شود که یا از سلول پروبیوتیک زنده ترشح شده و یا پس از لیز سلولی آزاد می­شوند. این ترکیبات شامل آنزیم­ها، پپتیدها، پلی­ساکاریدها، اسیدهای آلی، تیکوئیک اسیدها و پروتئین­های سطح سلول بوده و اثرات آنها در بهبود برخی بیماری­های انسان و حیوانات اثبات شده است. شناسایی پست­بیوتیک­ها نه تنها به درک مکانیسم عمل پروبیوتیک­ها کمک می­کند بلکه امکان تولید و توسعه فرمولاسیون­های دارویی فاقد باکتری زنده را فراهم آورده است. در این مقاله، پس از معرفی پست­بیوتیک­ها سعی شده است روش­های تولید و شناسایی پست­بیوتیک­ها و نیز اثرات سلامت­بخش آنها بر اساس پژوهش­های صورت گرفته در انسان و حیوان ارائه شود. همچنین، کاربرد آنها در صنایع دارویی و غذایی به اختصار شرح داده شده است.
 
متن کامل [PDF 366 kb]   (1191 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/5/10 | پذیرش: 1401/5/10 | انتشار: 1401/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Alborz University Medical Journal

Designed & Developed by : Yektaweb