کورش کبیر ، افسون تیزویر ، سهیلا هادیان ، زهرا مسلم خانی
مدیر گروه بهداشت خانواده معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، dr.afsoon tizvir @yahoo.com
زمینه وهدف:تغییر شیوه زندگی به صور مختلفی خود را در جوامع شهری نشان می‌دهد،خانه‌های آپارتمانی، کمبود امکانات ورزشی، شاغل بودن هر دوی والدین، در دسترس بودن انواع سرگرمی‌های وابسته به صفحه مانیتور، کودکان ما را به یک زندگی نشسته روبروی مانیتور می‌کشاند. چاقی تنها یکی از عوارض این نوع زندگی خواهد بود این در حالی است که سن آشنائی کودکان با کامپیوتر در حال کاهش است. مطالعات زیادی در داخل و خارج از کشورروی مدت زمان اشتغال به این سرگرمی‌ها در نوجوانان دبیرستانی انجام شده است. اما تاکنون در ایران مطالعه ای بر روی کودکان دبستانی انجام نشده است. از این رو در این مطالعه به بررسی زمان متوسطی که کودکان بدو ورود به دبستان در برابر صفحه مانیتور صرف می‌کنند پرداختیم. مواد و روش‌ها :مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی برروی تعداد 450 نمونه از دانش آموزان دختر و پسر مراجعه کننده به پایگاه های سنجش شهرستان کرج جهت ثبت نام پایه اول انجام شد. بحث و نتیجه‌گیری: نتیجه نشان داد که استفاده از سرگرمی‌های الکترونیکی مجهز به صفحات نمایش الکترونیکی (مانیتور) به تفکیک در مورد تلویزیون 6/2 ساعت در روز، ماهواره 49/0 ساعت در روز، کامپیوتر 9/0 ساعت در روز، بازی‌های کامپیوتری 38/0 ساعت در روز و بازی با کامپیوترهای دستی 14/0 ساعت از فعالیت‌های روزانه کودک را به خود اختصاص داد. همچنین در مطالعه حاضر BMI شرکت کنندگان در مطالعه نیز محاسبه شد و میزان شیوع اختلالات وزن در آنها مورد بررسی قرار گرفت.که به ترتیب 15.8% کم وزن، 69.8 % دارای وزن نرمال، 9/8 % در خطر اضافه وزن و 4/5 % دچار چاقی بودند .در مطالعه حاضر همچنین به بررسی ارتباط اختلالات وزن با میزان استفاده از صفحات نمایش الکترونیکی پرداختیم. اما ارتباطی بین این دو متغیر پیدا نشد،احتمالا متغیرهای دیگری در اختلالات وزن دخالت دارند.همچنین ارتباط بین متغیرهای دموگرافیک و سایر متغیرها با اختلالات وزن و همچنین ارتباط بین این متغیرها با میزان روزانه استفاده از این وسایل بررسی شد.
واژه‌های کلیدی: نمایه توده بدنی (BMI )، بازی کامپیوتری، چاقی، تلویزیون، تغییرات وزن
دریافت: 1392/12/19 | پذیرش: 1392/12/19 | انتشار: 1392/12/19

Kabir K, Tizvir A, Hadian S, Moslemkhani Z. A Survey on the Relation between the Rate of Watching and Playing Computer Game and Weight Disorder Regarding first Grade Students in Elementary School in Karaj in 2012. aumj 2013; 2 (4) :211-216

کبیر کورش، تیزویر افسون، هادیان سهیلا، مسلم خانی زهرا. بررسی ارتباط بین میزان استفاده از تلویزیون و بازی های کامپیوتری با اختلالات وزن در دانش آموزان اول ابتدایی شهرستان کرج در سال تحصیلی 92-1391. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1392; 2 (4) :211-216