:: دوره 10، شماره 3 - ( تابستان 1400 ) ::
کیومرث امینی ، بهروز شجاعی سعدی ، احسان استبرقی
مربی، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران ، shojaee_sadi@yahoo.com
زمینه و هدف ها: باکتری‌ استافیلوکوکوس اورئوس از خانواده میکروکوکاسه، گرم مثبت و کاتالاز مثبت که هم دارای متابولیسم اکسیداتیو و هم متابولیسم تخمیری می‌باشد. استافیلوکوک ها گروه بزرگی از ساکنین پوست، غشاء مخاطی پستانداران هستند. در برخی از این باکتری­ها، لایه پپتیدوگیلکان کاملاً از بین رفته و در برخی نیز هنوز بخش­های کوچکی از آن باقی است. هدف از این پژوهش بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، بیوفیلم و اشکال  Lاستافیلوکوک­های کواگولاز مثبت و منفی  جدا شده از نمونه های بالینی با روش E-test و ELISA ضروری بنظر می­رسد.
مواد و روش‌ها: تعداد 437 نمونه بالینی که از بیمارستان مهر آیین تهران و سایر مراکزدرمانی در طول 6 ماه جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. نمونه­ها ابتدا در محیط بلاد آگار و سپس از کلنی­ها بر روی محیط­های اختصاصی جهت تشخیص نهایی انتقال داده شد. رشد باکتری ها در محیط چهارگانه نیز BHI Agar،  BHI broth، LMP Agar وLPM broth مورد بررسی قرار گرفت. سنجش بیوفیلم با جذب نوری و استفاده از پلیت­ چاهک انجام شد. در آزمون E.TEST مقاومت آنتی بیوتیکی همچون تست کربی - بائر، از محیط مولر هینتون آگار استفاده شد.
یافته­ها: بیشترین مقاومت و حساسیت آنتی بیوتیکی به ترتیب مربوط به پنی سیلین و جنتامایسین، آمیکاسین است. نتایج آزمایش E-TEST بر اساس قطر هاله بیشترین مقاومت مربوط به اریترومایسین با 1 میلی متر و بیشترین حساسیت مربوط به سیپروفلوکساسین با 2 میلی متر بود.
نتیجه گیری: نتایج آزمایش تعیین MIC بر روی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده با روش ماکرودایلوشن در پنی سیلین مقاومت بیشتری را نسبت به سیپروفلوکساسین نشان داد. درنتیجه اشکال L، پروتوپلاست­ها و اسفروپلاست­ها باکتریائی، بدلیل فقدان پپتیدوگلیکان، در مقابل آنتی­بیوتیکهای ممانعت کننده ازسنتز پپتیدوگلیکان نظیر انواع پنی سیلینها، سفالوسپورینها و آنتی­بیوتیکهای گلیکوپپتیدی (ونکومایسین و تیکوپلانین) مقاوم هستند.
واژه‌های کلیدی: استافیلوکوکوس اورئوس، آنتی بیوگرام، الایزا، بیوفیلم
دریافت: 1400/6/5 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10

Amini K, Shojaei sadi B, Estabraghi E. Antibiotic Resistance, Biofilm and Forms of L. Staphylococcal Coagulase Positive and Negative Strains Isolated from Clinical Specimens by E-test and ELISA. aumj 2021; 10 (3) :317-328

امینی کیومرث، شجاعی سعدی بهروز، استبرقی احسان. بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، بیوفیلم و اشکال Lاستافیلو کوک های کواگولاز مثبت و منفی جدا شده از نمونه های بالینی با روش E-test و ELISA. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (3) :317-328