1- کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران 2- استادیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون،دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، drmarhamati@gmail.com 3- استادیار، گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
چکیده: (2711 مشاهده)
زمینه و هدف:گیاه گل گاوزبان دارای اثر ضد باکتری، ضد اضطرابی، ضد دردی و ضد تشنج میباشد. این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر عصاره آبی- الکلی گل گاو زبان بر رشد باکتریهای پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدو باکتریوم بیفیدوم در کفیرصورت گرفت. مواد و روشها: به این منظور 13 تیمار با غلظتهای مختلف (عصاره آبی-الکلی گیاه گل گاو زبان با لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدو باکتریوم بیفیدوم)به صورت جداگانه و یا توامان تولید شد. تیمارها شامل: تیمار1- شاهد 110 گرم کفیر، تیمارهای 4و3و2 به ترتیب شامل کفیر حاوی9و6 و3 گرم عصاره آبی- الکلی گل گاوزبان،تیمارهای 7و6و5 به ترتیب شامل کفیر حاوی 11گرم عصاره آبی- الکلی گل گاوزبان و6/0و3/0و1/0گرم لاکتوباسیلوس اسید و فیلوس،تیمارهای 10و9و8 به ترتیب شامل کفیر حاوی 11 گرم عصاره آبی- الکلی گل گاوزبان و6/0و3/0و1/0گرم بیفیدوباکتریوم، تیمار11- کفیر حاوی 11گرم عصاره آبی- الکلی گل گاوزبان و05/0گرم لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و05/0گرم بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، تیمار12- کفیر حاوی 11 گرم عصاره آبی- الکلی گل گاوزبان و15/0گرم لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و15/0 گرم بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، تیمار13- کفیر حاوی 11 گرم عصاره آبی- الکلی گل گاوزبان و3/0گرم لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و3/0گرم بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بودند. سپس نمونهها در دمای 30 درجه سانتی گراد به مدت 12 ساعت انکوبه شدند و بعد محصولات در یخچال قرار داده شد. پس از تولید هر یک از محصولات فوق، طی دوره نگهداری هر یک از نمونهها در روزهای 1، 7، 14، 21 از نظر اسیدیته و PH مورد آزمایش قرار گرفتند. شمارش باکتریایی به دو روش مستقیم میکروبی و کشت پلیت در هفتههای اول و سوم انجام گرفت. نتایج با استفاده از نرم افزارSPSS مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. یافتهها: بیشترین اسیدیته در زمان تولید و نگهداری مربوط به تیمار4 بود . بیشترین PH در زمان نگهداری مربوط به تیمار6 و تیمار 11 بود. در شمارش مستقیم میکروبی در هفته اول بیشترین تعداد باکتری شمارش شده مربوط به تیمار 6 بوده و در هفته سوم بیشترین تعداد باکتری شمارش شده در شمارش مستقیم میکروبی مربوط به تیمار 13 بود. در شمارش کشت پلیت در هفته اول بیشترین تعداد شمارش شده مربوط به تیمار4بوده و در هفته سوم بیشترین تعداد باکتری شمارش شده به روش کشت پلیت مربوط به تیمار 2 میباشد. نتیجهگیری: عصاره آبی- الکلی گل گاوزبان باعث زنده مانی و حتی افزایش رشد باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدو باکتریوم بیفیدوم گردید.
Zarei K, Marhamatizadeh M H, Javanmardi F. The Effect of Echium amoenum Hydro-alcoholic Extract on the Growth of Probiotic Bacteria Lactobacillus Acidophilus and Bifidobacterium Bifidum in Kefir. aumj 2020; 9 (2) :219-230 URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1091-fa.html
زارعی خدیجه، مرحمتی زاده محمدحسین، جوانمردی فرحناز. مطالعه تاثیر عصاره آبی-الکلی گیاه گل گاوزبان (Echium amoenum) بر رشد باکتریهای پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدو باکتریوم بیفیدوم در کفیر. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1399; 9 (2) :219-230