[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 8، شماره 3 - ( 5-1398 ) ::
جلد 8 شماره 3 صفحات 281-299 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت نیترات در گوجه‌فرنگی و خیار توزیع شده در بازار استان البرز
مهدی بهشتی، کریم شهبازی ، کامبیز بازرگان، الهه ملک‌زاده
دانشیار، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، kshahbazi@swri.ir
چکیده:   (280 مشاهده)
زمینه و هدف:  نیترات یکی از آلاینده­های مهم اسـت کـه عمـدتاً در اثـر مصـرف نامتعـادل کـود و زیـاده­روی در مصرف کودهای نیتروژنی در اندامهای گیاهی تجمع پیدا می­کنـد. عمده نیترات در بدن ما از مصرف سبزیجات ناشی می­شود. در ایران گوجه فرنگی و خیار از سبزیجات پر مصرف در سبد غذایی مردم می­باشند. لذا بررسی میـزان آلـودگی نیتـرات در ایـن محصـولات و شناخت منابع آلایندگی و ارائه راهکارهای مناسب برای کاهش نسبی آلودگی ضروری می باشد.
مواد روش­ها: در این مطالعه به مدت 16 ماه هر هفته دو مرتبه از بازار استان البرز به صورت تصادفی نمونه­های گوجه­فرنگی و خیار تهیه گردید. نمونه­ها بعد از انتقال به آزمایشگاه با آب مقطر شستشو و درصد رطوبت و محتوای نیترات آنها به روش سمی میکرو کجلدال اندازه­گیری گردید.
یافته­ها: نتایج نشان داد محتوای نیترات در خیارهای عرضه شده در بازار استان البرز با میانگین 25/212 میلی­گرم در کیلوگرم وزن تر بالاتر از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) (150 میلی­گرم در کیلوگرم وزن تر) و سازمان استاندارد ملی ایران (90 میلی­گرم در کیلوگرم وزن تر) می­باشد. محدوده مقدار نیترات در نمونه­های خیار بین 1221-8/15 میلی­گرم در کیلوگرم وزن تر بود و با توجه به شاخص سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملی استاندارد ایران به ترتیب 76/58 و 74 درصد نمونه­های خیار دارای نیترات بیشتر از حد مجاز بودند. نتایج این بررسی نشان داد که میانگین غلظت نیترات در نمونه­های گوجه فرنگی 22/20 میلی­گرم در کیلوگرم وزن تر بود که از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی (300 میلی­گرم در کیلوگرم وزن تر ) و سازمان ملی استاندارد ایران (120 میلی­گرم در کیلوگرم وزن تر) کمتر بود. محدوده مقدار نیترات در نمونه­های گوجه فرنگی بین 3/121-4/3 میلی­گرم در کیلوگرم وزن تر بود و با توجه شاخص سازمان ملی استاندارد ایران تنها در یک نمونه گوجه فرنگی مقدار نیترات بیشتر از حد مجاز بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین غلظت نیترات در فصل پاییز ˂زمستان˂ بهار ˂ تابستان می­باشد، همچنین در محصول خیار مقدار نیترات در بخش پوست بیشتر از دیگر بخش­های خیار است.  
واژه‌های کلیدی: محتوای نیترات، گوجه فرنگی، خیار
متن کامل [PDF 613 kb]   (117 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۸/۵/۱۸ | پذیرش: ۱۳۹۸/۵/۱۸ | انتشار: ۱۳۹۸/۵/۱۸
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Beheshti M, Shahbazi K, Bazargan K, Malekzadeh E. Study of Nitrate Status in Tomatoes and Cucumbers Distributed in the Alborz Province Market. aumj. 2019; 8 (3) :281-299
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-960-fa.html

بهشتی مهدی، شهبازی کریم، بازرگان کامبیز، ملک‌زاده الهه. بررسی وضعیت نیترات در گوجه‌فرنگی و خیار توزیع شده در بازار استان البرز. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1398; 8 (3) :281-299

URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-960-fa.html



دوره 8، شماره 3 - ( 5-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز Alborz University Medical Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4009