ریحانه رمضانی ، صدیقه رمضانی
استادیار، دکترای نانوبیوتکنولوژی، گروه بیومدیکال، پژوهشکده زنان، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، re.ramezani@alzahra.ac.ir
زمینه و هدف: تحقق سلامت همواره از مهمترین اهداف فردی و اجتماعی، و نهاد پزشکی از زمره نهادهای مهم قلمداد شده است. فاصله گرفتن از روش­های درمانی توصیه شده توسط این نهاد، می­تواند نشانی از بی­اعتمادی به پزشکان، کاهش منزلت آنان و حتی بحران مشروعیت در نهاد مذکور باشد. لذا بررسی میزان شیوع درمان­های جایگزین­ پزشکی رایج و دلایل آن از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود که هدف مقاله حاضر است.
روش بررسی: این پژوهش بر روی 245 نفر از مراجعین به پنج مرکز درمانی در پنج نقطه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز شهر تهران انجام شده است. نمونه­گیری به صورت در دسترس و جمع آوری داده­ها توسط پرسش­نامه محقق ساخته اجرا شده است. تحلیل داده­ها نیز با استفاده از نرم­افزار SPSS 23 صورت گرفت.
یافته­ها: نتایج حاکی از آن است که گیاه درمانی از بیشترین میزان شیوع(2/72 %) و با فاصله قابل توجه نسبت به روش­های درمانی جایگزین پزشکی رایج دیگر برخوردار است. در خصوص دلایل بهره­گیری، این دلیل که «چون افراد زیادی را دیدم که از این روش نتیجه گرفته و به دیگران توصیه می­کنند» با نزدیک به 60% و این دلیل که «چون داروهای تجویزی پزشکان برای بهبود بیماری­ام نتیجه­ای نداشته است» با 52% بیشترین موافقت را به خود اختصاص دادند. همچنین این گویه که «من فکر می­کنم توصیه­های درمانی معصومین برای درمان بیماری­های امروزی مفید نیست» در آزمون رگرسیون، دارای رابطه خطی معکوس با میزان استفاده از گیاه درمانی در سطح معناداری 95% با ضریب بتای 395/0 شناخته شد.
نتیجه­گیری: در حالی که دلایل اذعان شده توسط شهروندان تهرانی برای استفاده از درمان­های­ جایگزین پزشکی رایج بیشتر عمل­گرایانه بود، تحلیل­های آماری بیانگر این واقعیت بود که حدود 40% از واریانس بهره­گیری از روش گیاه درمانی در میان شهروندان تهرانی با فایده­مند دانستن توصیه­های معصومین قابل توضیح است.
واژه‌های کلیدی: روشهای درمانی جایگزین پزشکی رایج، شیوع، دلایل بهره گیری، شهر تهران
دریافت: 1396/7/10 | پذیرش: 1396/7/10 | انتشار: 1396/7/10

Ramezani R, Ramezani S. Survey of Spread and Reasons of Turning into Alternative Therapies to Current Medicine: (Case Study of Tehran). aumj 2017; 6 (3) :187-198

رمضانی ریحانه، رمضانی صدیقه. بررسی شیوع و دلایل روی‌آوری به روش‌های درمانی جایگزین پزشکی رایج: (مطالعه موردی شهر تهران). نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1396; 6 (3) :187-198