آرزو جوکار ، فاطمه توکلی سروستانی ، سعید چنگیزی آشتیانی ، علی زارعی ، مجید رمضانی ، حیدر آقابابا
استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارسنجان،گروه زیست شناسی، ارسنجان، ایران

مقدمه: شیوع نسبتا بالای ناباروری ومشکلات زیاد مربوط به آن، این اختلال را به یک معضل بزرگ بهداشتی – اقتصادی تبدیل کرده است. پژوهش حاضر بمنظور تعیین اثر رژیم غذایی حاوی امگا-3 بر فعالیت محور هپیوتالاموسی-هیپوفیزی گنادی و سطح پلاسمایی هورمون تستوسترون انجام شد.

مواد و روشها: این مطالعه بصورت تجربی بر روی 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در پنج گروه (8n=) شامل گروه کنترل، شاهد و گروه های تجربی با دریافت دوزهای 25/0، 5/0 و 75/0 میلی گرم بر کیلوگرم امگا-3 بصورت گاواژ روزانه طی مدت 29 روز انجام شد. سپس روز سی ام از قلب حیوانات خون‌گیری بعمل آمد و با استفاده از روش رادیو ایمونواسی میزان هورمون تستوسترون و لوتنیزینگ هورمون (LH) اندازه‌گیری شد.

یافتهها: نتایج حاصل از مقایسه میانگین LH و هورمون تستوسترون بین گروه کنترل (02/0±167/0 و 02/0±182/0) و کلیه گروه‌های تجربی خصوصا در دوز حداکثری (09/0± 654/0 و 12/0± 584/0) به ترتیب، افزایش معنی داری را نشان داد (05/0P<).

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می دهدکه مصرف روغن امگا-3 باعث افزایش معنی داری در میزان پلاسمایی هورمون تستوسترون و هورمون LH می شود.

واژه‌های کلیدی: امگا-3، روغن ماهی، تستوسترون، LH، موش صحرایی
دریافت: 1395/2/14 | پذیرش: 1395/2/14 | انتشار: 1395/2/14

Jokar A, Tvakoli Sarvestani F, Changizi Ashtiyani S, Zarei A, Ramezani M, Aghababa H. Effect of Omega-3 Fatty Acids on Testosterone Plasma Level in Wistar Rat. aumj 2016; 5 (1) :28-33

جوکار آرزو، توکلی سروستانی فاطمه، چنگیزی آشتیانی سعید، زارعی علی، رمضانی مجید، آقابابا حیدر. بررسی تاثیر اسیدهای چرب امگا-3 بر میزان سطح پلاسمایی هورمون تستوسترون در موش صحرایی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1394; 5 (1) :28-33