:: دوره 10، شماره 2 و Supplement - ( ویژه نامه گروه صنعتی، پژوهشی زر: بهار 1400 ) ::
جلد 10 شماره 2 و Supplement صفحات 18-14 برگشت به فهرست نسخه ها
منیژه آذری کیا ، علی حسینی ساجدی ، روناک غلامی ، بهاره برهانی
کارشناسی ارشد تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، Azarikiam@gmail.com
اختلاف‌نظرها و سردرگمی‌های زیادی در مورد، ساکارز و دیگر شیرین‌کننده‌ها  در بحث متابولیسم و اثرات سلامتی آن‌ها وجود دارد. این نگرانی‌ها اغلب توسط گمانه‌زنی‌هایی بر اساس داده‌های محدود یا مطالعات کمی بر روی حیوانات دامن زده‌شده است. اختلاف‌نظرهای اخیر پس از منتشر شدن یک تفسیر که حاکی از ارتباط احتمالی بین مصرف شربت فروکتوز و چاقی است، ایجادشده است. از طرفی، این نظریه وجود دارد که هیچ تفاوتی در پاسخ متابولیک و غدد درون‌ریز بین شربت فروکتوز 55% و ساکارز در ارتباط با چاقی یا هر مسئله مربوط به‌سلامتی انسان وجود ندارد. زیرا هر دوی این قندها حاوی مقادیر تقریباً مساوی از فروکتوز و گلوکز، حاوی همان مقدار کالری، دارای سطح شیرینی یکسان و جذب یکسان از دستگاه گوارش هستند. این‌که آیا بین فروکتوز،  شربت فروکتوز 55% یا ساکارز در احتمال افزایش خطر بیماری قلبی، سندرم متابولیک، تجمع چربی در کبد یا افزایش چربی بافت ماهیچه‌ای ارتباطی وجود دارد یا خیر، با مطالعات مختلف با استفاده از روش‌های مختلفی که به نتیجه‌گیری‌های مختلفی می­رسند، اختلاف‌نظر وجود دارد. برای حل بسیاری از این ابهامات کار آزمایی بالینی بیشتری لازم است. هدف از این بررسی، پاسخ به ابهامات درباره‌ی متابولیسم، غدد درون‌ریز و اثرات احتمالی بر سلامتی انسان در هنگام مصرف ساکارز، فروکتوز و شربت فروکتوز55% است. در طول یک دهه گذشته، بحث و جدال علمی بسیاری در مورد متابولیسم، پاسخ غدد درون‌ریز و اثرات سلامتی بالقوه درباره‌ مصرف ساکارز، شربت ذرت با فروکتوز 55% و فروکتوز به وجود آمده است. به دلیل اینکه ایالات‌متحده و بسیاری دیگر از کشورها درگیر بیماری همه‌گیر چاقی هستند، انگیزه‌های بیشتری برای این بحث‌ها وجود دارد. با توجه به همه این‌ها به‌عنوان پیش‌زمینه، هدف از این بررسی بحث در مورد متابولیسم و پاسخ غدد درون‌ریز به مصرف ساکارز و شربت فروکتوز 55% است. ما همچنین سعی در بیان نقاط قوت و ضعف شواهد موجود در رابطه با مصرف این قندها و عواقب احتمالی آن برای سلامتی داریم. سپس نتایج آزمایش‌های تصادفی کنترل‌شده اخیر را با استفاده از مقادیر مختلف فروکتوز، شربت فروکتوز 55% و ساکارز موردبحث قرار می­دهیم. نتایج نشان داد که تفاوت قابل توجهی بین اثرات سلامتی ساکارز و شربت فروکتوز 55% وجود ندارد و بهتر است که تمرکز جوامع علمی بر کنترل میزان کلی مصرف قند ساده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: ساکارز، شربت فروکتوز55%، متابولیسم، اثرات سلامتی
دریافت: 1399/11/17 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10

Azarikia M, Hosseini Sajedi A, Gholami R, Borhani B. Sucrose, High Fructose Corn Syrup 55% and Fructose, Metabolism and Potential Health Effects: What Do We Really Know?. aumj 2021; 10 (2) :14-18

آذری کیا منیژه، حسینی ساجدی علی، غلامی روناک، برهانی بهاره. ساکارز، شربت فروکتوز55%و فروکتوز، متابولیسم و اثرات سلامتی بالقوه : ما واقعاً چه می‌دانیم؟. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (2) :14-18