:: دوره 3، شماره 3 - ( 5-1393 ) ::
جلد 3 شماره 3 صفحات 170-165 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وجود و نوع رنگ مصنوعی در آجیل‌ها و بستنی‌های سنتی عرضه شده در شهرستان کرج در سال 1390-1391
علی حشمتی ، سیده سارا حکیم ، علی اکبر صفری ، افشین افشار ، خاطره امینی ، نسیم ربی ، الهام نصیری
استادیار گروه بیوشیمی و تغذیه، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، ali_heshmaati@yahoo.com
چکیده:   (5867 مشاهده)
زمینه و هدف: براساس مقررات جاری کشور به کارگیری رنگ مصنوعی در تولید بستنی سنتی و در فرآوری فراورده‌های آجیلی مجاز نیست. بدلیل جذابیت‌هایی که رنگ مصنوعی در این محصولات ایجاد می‌کنند استفاده از آنها در حال افزایش است. به همین دلیل کنترل اینگونه فراورده‌ها از نظر رنگ، لازم و حائز اهمیت است. مواد و روش‌ها: این تحقیق در دو مطالعه جداگانه صورت گرفت. در یک مطالعه 163 نمونه بستنی سنتی و در مطالعه دیگر از پسته، بادام هندی، تخم کدو، آفتابگردان و ژاپنی هر کدام 28 نمونه از سطح عرضه شهرستان کرج نمونه‌برداری شد. نمونه‌ها از نظر نوع رنگ مورد آنالیز قرار گرفتند. پس از استخراج رنگ با کمک اسید استیک، آمونیاک و پشم نسبت به تشخیص نوع رنگ با استفاده از روش کروماتوگرافی TLC اقدام شد. یافته‌ها: از 163 نمونه بستنی بررسی شده 57 نمونه ( 97/34%) دارای رنگ مصنوعی و 106 نمونه ( 03/65%) دارای رنگ طبیعی بودند و از نمونه‌های پسته، بادام هندی، تخم کدو، تخمه آفتابگردان و تخمه ژاپنی آزمایش شده به ترتیب 7/35%، 3/39%، 4/21%، 2/7% و 4/21% دارای رنگ مصنوعی بودند. رنگ کارمویزین در نمونه‌های بستنی و رنگ کینولئین‌های در نمونه‌های آجیل بیشترین استفاده را داشتند. نتیجه‌گیری: براساس نتایج این مطالعه35% بستنی‌های سنتی و 25% فراورده‌های آجیلی دارای رنگ مصنوعی بودند. بدلیل ظاهر جذاب و مشتری پسندی که رنگ مصنوعی در محصول ایجاد می‌کنند و بی‌اطلاعی عرضه‌کنندگان از عوارض رنگ، احتمال می‌رود تمایل برای استفاده از آنها در آینده افزایش یابد. به همین دلیل کنترل و نظارت بیشتر بر این محصولات و برخورد جدی با واحدهای متخلف پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: آجیل، بستنی، کروماتوگرافی لایه نازک، رنگ مصنوعی، کرج
متن کامل [PDF 248 kb]   (2796 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/10/24 | پذیرش: 1393/10/24 | انتشار: 1393/10/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 3 - ( 5-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها