Heshmati A, Hakim S, Safari A, Afshar A, Amini K, Rabi N et al . Survey of Occurrence and Type of Artificial Colors in Nuts and Conventional Ice Cream Supplied in Karaj City in 2012. aumj 2014; 3 (3) :165-170
URL:
http://aums.abzums.ac.ir/article-1-240-fa.html
حشمتی علی، حکیم سیده سارا، صفری علی اکبر، افشار افشین، امینی خاطره، ربی نسیم و همکاران.. بررسی وجود و نوع رنگ مصنوعی در آجیلها و بستنیهای سنتی عرضه شده در شهرستان کرج در سال 1390-1391. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1393; 3 (3) :165-170
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-240-fa.html
1- استادیار گروه بیوشیمی و تغذیه، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، ali_heshmaati@yahoo.com
2- کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه،کارشناس کنترل مواد غذایی و آشامیدنی و بهداشتی، مدیریت نظارت بر غذا و محصولات آرایشی و بهداشتی، معاونت غذا
3- دکترای داروسازی ، معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
4- کارشناس تغذیه، معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
5- کارشناس شیمی، کارشناس آزمایشگاه کنترل مواد غذایی و محصولات آرایشی و بهداشتی ، معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
چکیده: (6258 مشاهده)
زمینه و هدف: براساس مقررات جاری کشور به کارگیری رنگ مصنوعی در تولید بستنی سنتی و در فرآوری فراوردههای آجیلی مجاز نیست. بدلیل جذابیتهایی که رنگ مصنوعی در این محصولات ایجاد میکنند استفاده از آنها در حال افزایش است. به همین دلیل کنترل اینگونه فراوردهها از نظر رنگ، لازم و حائز اهمیت است. مواد و روشها: این تحقیق در دو مطالعه جداگانه صورت گرفت. در یک مطالعه 163 نمونه بستنی سنتی و در مطالعه دیگر از پسته، بادام هندی، تخم کدو، آفتابگردان و ژاپنی هر کدام 28 نمونه از سطح عرضه شهرستان کرج نمونهبرداری شد. نمونهها از نظر نوع رنگ مورد آنالیز قرار گرفتند. پس از استخراج رنگ با کمک اسید استیک، آمونیاک و پشم نسبت به تشخیص نوع رنگ با استفاده از روش کروماتوگرافی TLC اقدام شد. یافتهها: از 163 نمونه بستنی بررسی شده 57 نمونه ( 97/34%) دارای رنگ مصنوعی و 106 نمونه ( 03/65%) دارای رنگ طبیعی بودند و از نمونههای پسته، بادام هندی، تخم کدو، تخمه آفتابگردان و تخمه ژاپنی آزمایش شده به ترتیب 7/35%، 3/39%، 4/21%، 2/7% و 4/21% دارای رنگ مصنوعی بودند. رنگ کارمویزین در نمونههای بستنی و رنگ کینولئینهای در نمونههای آجیل بیشترین استفاده را داشتند. نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه35% بستنیهای سنتی و 25% فراوردههای آجیلی دارای رنگ مصنوعی بودند. بدلیل ظاهر جذاب و مشتری پسندی که رنگ مصنوعی در محصول ایجاد میکنند و بیاطلاعی عرضهکنندگان از عوارض رنگ، احتمال میرود تمایل برای استفاده از آنها در آینده افزایش یابد. به همین دلیل کنترل و نظارت بیشتر بر این محصولات و برخورد جدی با واحدهای متخلف پیشنهاد میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/10/24 | پذیرش: 1393/10/24 | انتشار: 1393/10/24