، سیمین آرین1
، زینب خزائی کوهپر2
، مهدیه هوشنی*3
مقدمه: گیاهان دارویی منابع مهمی از ترکیبات آنتیاکسیدان هستند که میتوانند برای درمان عفونتهای باکتریایی و بیماریهای ناشی از رادیکالهای آزاد مناسب باشند؛ بنابراین، هدف این پژوهش بررسی ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره برگ و دانه گیاه بارهنگ و اثر مهاری آن بر روی سلولهای سرطانی ریه است.
روش کار: بدین منظور، نمونهها از عباسآباد جمعآوری و عصارهگیری به روش خیساندن انجام شد. میزان فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین کل عصارهها تعیین شد. همچنین جهت تعیین اثر ضد سرطانی از روش MTT و فعالیت باکتریایی از روش انتشار دیسک استفاده شد.
یافته ها: بیشترین میزان فنل و فلاونوئید کل در عصاره برگ به ترتیب 183/0±90/13 و 003/0± 194/0 میلیگرم بر گرم وزن خشک گیاه بدست آمد. همچنین خاصیت ضد سرطانی عصارهها و وابسته به غلظت و زمان بود به طوری که بیشترین درصد مهار رشد سلولها در غلظت 5000 میلیگرم بر میلیلیتر برای عصارههای برگ و دانه به ترتیب 74/ 98 و 54/99 درصد در مدت زمان 72 ساعت بدست آمد. بیشترین هاله عدم رشد مربوط به باکتری گرم مثبت استافیلوکوس اورئوس و در غلظت 1000 گرم بر میلیلیتر برای عصارههای برگ و دانه مشاهده شد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه پیشنهاد می کند که عصاره گیاه بارهنگ میتواند بهعنوان یک منبع قابلدسترس از ترکیبات آنتیاکسیدان خصوصاً فلاونوئیدها باشد و به علت داشتن خاصیت ضد سرطانی بالا میتواند بهعنوان یک گیاه دارویی علیه سرطان ریه مورد پژوهشهای وسیعتری قرار گیرد.
| بازنشر اطلاعات | |
|
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |