دوره 14، شماره 4 - ( پاییز 1404 1404 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

zamani A, Arian S, khazaei Z, Houshani M. Evaluation of antioxidant compounds and antibacterial activity of Plantago major leaf and seed extracts and its toxic effect on lung cancer cells. aumj 2025; 14 (4) : 4
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1873-fa.html
زمانی چپرپردی آذر، آرین سیمین، خزائی کوهپر زینب، هوشنی مهدیه. بررسی ترکیبات آنتی اکسیدانی و فعالیت ضد باکتریایی عصاره برگ و دانه بارهنگ ( Plantago major) و اثر سمیت آن بر سلول‌های سرطانی ریه. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1404; 14 (4)

URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1873-fa.html


1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران
2- گروه سلولی و مولکولی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران
3- گروه فیزیولوژی گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران ، mhoshani@yahoo.com
چکیده:   (43 مشاهده)

مقدمه: گیاهان دارویی منابع مهمی از ترکیبات آنتی‌اکسیدان هستند که می­توانند برای درمان عفونت­های باکتریایی و بیماری­های ناشی از رادیکال­های آزاد مناسب باشند؛ بنابراین، هدف این پژوهش بررسی ترکیبات آنتی­اکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره­ برگ و دانه گیاه بارهنگ و اثر مهاری آن بر روی سلول­های سرطانی ریه است.
روش کار: بدین منظور، نمونه­ها از عباس‌آباد جمع­آوری و عصاره­گیری به روش خیساندن انجام شد. میزان فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین کل عصاره­ها­ تعیین شد. همچنین جهت تعیین اثر ضد سرطانی از روش MTT و فعالیت باکتریایی از روش انتشار دیسک استفاده شد.
یافته ­ها: بیشترین میزان فنل و فلاونوئید کل در عصاره برگ به ترتیب 183/0±90/13 و 003/0± 194/0 میلی­گرم بر گرم وزن خشک گیاه بدست آمد. همچنین خاصیت ضد سرطانی عصاره­ها و وابسته به غلظت و زمان بود به طوری که بیشترین درصد مهار رشد سلول­ها در غلظت 5000 میلی­گرم بر میلی­لیتر برای عصاره­های برگ و دانه به ترتیب 74/ 98 و 54/99 درصد در مدت زمان 72 ساعت بدست آمد. بیشترین هاله عدم رشد مربوط به باکتری گرم مثبت استافیلوکوس اورئوس و در غلظت 1000 گرم بر میلی­لیتر برای عصاره­های برگ و دانه مشاهده شد.
نتیجه ­گیری: نتایج این مطالعه پیشنهاد می­ کند که عصاره­ گیاه بارهنگ می­تواند به‌عنوان یک منبع قابل‌دسترس از ترکیبات آنتی­اکسیدان خصوصاً فلاونوئیدها ­باشد و به علت داشتن خاصیت ضد سرطانی بالا می­تواند به‌عنوان یک گیاه دارویی علیه سرطان ریه مورد پژوهش‌های وسیع­تری قرار گیرد.

شماره‌ی مقاله: 4
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/8/12 | پذیرش: 1404/3/22 | انتشار: 1404/8/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Alborz University Medical Journal

Designed & Developed by : Yektaweb