دوره 11، شماره 1 - ( زمستان 1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 109-103 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- استاد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران . مرکز تحقیقات گیاه درمانی و طب مکمل مبتنی بر شواهد، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاه درمانی و طب مکمل مبتنی بر شواهد، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران. دانشیارگروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، firoozeh823@gmail.com
3- کارشناس ارشد، گروه بیولوژی، دانشگاه دانش البرز، قزوین، ایران
4- استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
5- دکتری تخصصی، بخش بروسلا، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج، ایران
6- دکتری پزشکی عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
چکیده:   (1671 مشاهده)
زمینه و هدف: در قرن اخیر استفاده بی­رویه از آنتی­بیوتیک­ها سبب ظهور جدایه­های مقاوم به درمان شده است که به­ عنوان یک تهدید جدی برای سلامت جمعیت­های انسانی مطرح می­باشد. به ­منظور مقابله با این پدیده رویکردهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است که از جمله آن­ها می­توان به استفاده از عصاره طبیعی گیاهان جهت درمان بیماری­های عفونی اشاره کرد. گال قلقاف در اثر رشد غیر طبیعی بافت های گیاهی تحت تاثیر عوامل زنده مانند زنبورها بر اندام های مختلف درخت بلوط ایجاد می‌گردد. یافته­های آزمایشگاهی بدست آمده از ارزیابی این ترکیب گیاهی دلالت بر پتانسیل بالای خاصیت ضد­ میکروبی آن دارد. در مطالعه پیش رو اثر ضد میکروبی عصاره گیاهی گال قلقاف بر روی باکتری­های اشریشیا کلای و استافیلوکوکوکوس اورئوس بررسی گردیده است. 
مواد و روش‌ها: این مطالعه بر روی سویه‌های استاندارد اشرشیا کلای25922ATCC  و استافیلوکوکوس اورئوس 25923ATCC  انجام پذیرفت. عصاره آبی گال قلقاف به روش سوکسله بدست آمد. جهت ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی حداقل غلظت مهارکننده رشد (MIC) و حداقل غلظت کشنده باکتری (MBC) به روش براث ماکرو دایلوشن (Broth-Macrodilution) تعیین گردید.
یافته‌ها: حداقل غلظت مهار کننده رشد عصاره های گیاهی گال قلقاف در باکتری اشرشیا کلای به میزان 3125 میکروگرم در میلی­لیتر و در باکتری استافیلوکوکوس اورئوس 98 میکروگرم در میلی­لیتر بدست آمد. همچنین حداقل غلظت کشنده عصاره گال قلقاف در باکتری‌های  اشرشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب 50000 میکروگرم در میلی­لیتر و 1562 میکروگرم در میلی­لیتر بود.
نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد عصاره گیاهی گال قلقاف بر روی باکتری گرم مثبت  استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به باکتری گرم منفی اشرشیا کلای اثر ضد میکروبی بسیار خوبی دارد. همچنین اگر چه عملکرد باکتریواستاتیک نسبتا قوی عصاره فوق بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده گردید، اما بین غلظت باکتریسیدال و  باکتریوستاتیک اختلاف قابل توجه وجود داشت.
متن کامل [PDF 739 kb]   (590 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/9/23 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.