لطافت فراشبندی اعظم، شریعتی مهرداد، مختاری مختار، خوشوقتی آمنه. بررسی اثرات کورکومین بر روی نارسایی کبدی القا شده با اتانول در موشهای صحرایی نر. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (4) :464-474
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1402-fa.html
1- دانشجوی دکتری فیزیولوژی جانوری، گروه زیست، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2- دانشیار ،گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، mehrdadshariati@hotmail.com
3- استاد، گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
4- دانشیار ، گروه کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
چکیده: (1578 مشاهده)
زمینه و هدف: مصرف الکل میتواند موجب هپاتیت و در دراز مدت باعث سیروز کبد شود. کورکومین دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات حفاظتی کورکومین در جلوگیری و درمان آسیبهای کبدی ناشی از استفاده بیش از حد اتانول است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 30 سر موشهای صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار به 6 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل روزانه فقط آب و مواد غذایی معمولی دریافت کردند. گروه شم روزانه فقط روغن زیتون با دوز 2cc دریافت کردند.گروه تجربی1 روزانه فقط کورکومین دوز 100 mg/kg دریافت کردند. گروه تجربی 2 روزانه 2cc اتانول 30% دریافت کردند.گروه تجربی 3 روزانه 2cc اتانول 30% و 50mg/kg کورکومین دریافت کردند.گروه تجربی 4 روزانه 2cc اتانول 30% و کورکومین 100mg/kgدریافت کردند. حیوانات در مدت 28 روز،روزانه آب ،اتانول،کورکومین و مواد غذایی را به صورت دهانی دریافت کردند. در پایان دوره آزمایش خونگیری از قلب حیوانات به عمل آمد. سطح فعالیت آنزیمهای سرمی AST، ALT، ALP، GGT و آرژیناز و همچنین سطح سرمیآلبومین، پروتئین تام و نیتروژن اوره خون اندازه گیری شد. بافت کبد حیوانات در گروه های مختلف برداشته شد. جهت بررسی بافت کبد از روش رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین استفاده شد.
یافتهها: تیمار با اتانول سطح فعالیت آنزیمهای سرمی ALT، AST، ALP، GGT، آرژیناز یک و نیتروژن اوره خون را بصورت معناداری نسبت به گروه کنترل،شم و تجربی1 افزایش داد (p˂0.05) در حالیکه سطح آلبومین و پروتئین تام را کاهش داد (p˂0.05). علاوه بر این، تیمار با اتانول موجب تجمع قطرات چربی، پرخونی، نکروز، آپوپتوزیس و ائوزینوفیلی شدن سیتوپلاسم در هپاتوسیت ها گردید. با این حال تجویز همزمان اتانول و کورکومین سطح ALT، AST، ALP، GGT، آرژیناز یک و نیتروژن اوره خون را بصورت معناداری نسبت به گروه اتانول کاهش داد (p˂0.05). در حالیکه سطح آلبومین و پروتئین تام را افزایش داد (p˂0.05). از لحاظ هیستوپاتولوژیک نیز کاهش در تغییرات ساختاری بافت کبد و آپوپتوزیس و در نتیجه بهبود بافت کبدی مشاهده گردید.
نتیجه گیری: تجویز کورکومین با دوز بالا آسیبهای کبدی ناشی از مصرف اتانول را در موشهای صحرایی کاهش میدهد و سطح سرمیپارامترهای کبدی و خونی را بهبود میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1400/7/10