علی اکبر سهیلی آزاد ، لیلا یگانه قاسمی ، وحیده ناصرخاکی
کارشناس ارشد آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران ، naserkhakimail@gmail.com
سابقه و هدف: به منظور دستیابی به هدف ارتقای آگاهی و عملکرد مادران در مورد تغذیه شیرخواران و متعاقب آن بهبود وضعیت تغذیه شیرخواران وکاهش سوء تغذیه در آنها این پژوهش درمادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر بروجرد صورت گرفت. مواد و روش‌ها: پژوهش پیش روی یک مطالعه توصیفی - تحقیقی (مقطعی) می‌باشد که با انتخاب مادران به روش تصادفی سیستماتیک و با انجام مصاحبه از400 مادر، آگاهی وعملکرد آنها درباره تغذیه تکمیلی شیرخواران و برخی عوامل مرتبط با آن، با استفاده از پرسشنامه سنجیده شد و با استفاده از برنامه آماری spss وآزمون chi-square اطلاعات به‌دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که اکثریت مادران مورد بررسی دارای سطح آگاهی خوب (61%) و عملکرد مطلوب (49%) در خصوص تغذیه تکمیلی شیرخوار خود هستند. بین آگاهی و عملکرد مادران درمورد تغذیه تکمیلی شیرخواران با متغیرهایی چون سطح تحصیلات پدر و مادر، سن کودک و رتبه تولد شیرخوارو منبع کسب اطلاعات ارتباط معنادار آماری مشاهده می‌شود. درصورتی که سن مادر و شغل همسر دراین خصوص، تنها با حیطه عملکرد و شغل مادر در حیطه آگاهی ارتباط نشان داده و بین جنس شیرخوار با هیچ یک از حیطه‌های آگاهی و عملکرد رابطه معناداری دیده نشد. بحث و نتیجه‌گیری: همبستگی دو حیطه آگاهی و عملکرد نسبتاً قوی است، غالباً مادرانی که در خصوص تغذیه شیرخوارشان از آگاهی کافی برخوردار هستند نسبت به آن رفتار مناسبی نشان می‌دهند.
واژه‌های کلیدی: آگاهی، عملکرد، شیرخواران، تغذیه تکمیلی
متن کامل [PDF 213 kb]   (1901 دریافت)
دریافت: 1392/6/19 | انتشار: 1392/2/25

Soheili Azad A, Yeghaneh Ghasemi L, Naserkhaki V. Knowledge and Practice of Women Referred to Health Centers Boroujerd on Complementary Feeding. aumj 2013; 2 (2) :97-102