سحر اصغری ‌بیجارگاه ، مسعود علیرضایی ، امید دزفولیان
بخش بیوشیمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران ، Alirezaei_m54@yahoo.com
زمینه و هدف: برگ زیتون یک منبع قابل ملاحظه از ترکیبات فنلی است که به لحاظ بیولوژیکی فعال هستند و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، ضد التهابی و قدرت خنثی کردن رادیکال‌های آزاد را دارند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات عصاره برگ زیتون بر بافت کبد متعاقب تجویز لیپو پلی ساکارید (LPS) بود.
مواد و روش ها: 28 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار به گروه‌های کنترل، LPS، عصاره برگ زیتون40 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن + LPS و عصاره برگ زیتون 60 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن + LPS تقسیم شدند. به گروه های کنترل و LPS آب مقطر و به دو گروه‌ دیگر عصاره برگ زیتون 40 یا 60 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن برای هر موش به صورت خوراکی به مدت 10 روز پیوسته تجویز شد. گروه‌های LPS و عصاره برگ زیتون 40 و 60 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز یازدهم یک دوز از ‌LPS (دیواره باکتری سالمونلا تیفوزا) به میزان 5 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن بصورت داخل صفاقی دریافت کردند.
نتایج: آسیب ناشی از LPS بصورت افزایش معنی دار فعالیت سرمی آنزیم‌های کبدی ALT، ‌ ASTو افزایش غلظت تری‌گلیسرید نسبت به گروه کنترل مشخص شد (001/0>P). درمان با عصاره برگ زیتون سبب کاهش فعالیت آنزیم‌های ALT، AST و غلظت تری‌گلیسرید ناشی از مصرف LPS گردید(05/0>P).
نتیجه گیری: بنظر می‌رسد عصاره برگ زیتون حاوی اولئوروپئین می‌تواند در پیشگیری از مسمومیت کبدی ناشی ازLPS در موش‌های صحرایی موثر باشد.
واژه‌های کلیدی: عصاره برگ زیتون، اولئوروپئین، لیپوپلی‌ساکارید، استرس اکسیداتیو، کبد
دریافت: 1397/12/17 | پذیرش: 1397/12/17 | انتشار: 1397/12/17

Asghari Bijargah S, Alirezaei M, Dezfoulian O. Evaluation of Olive Leaf Extract Effects on Functional and Structural Changes of Liver Tissue Following Lipopolysaccharide Administration in Rats. aumj 2019; 8 (1) :27-34

اصغری ‌بیجارگاه سحر، علیرضایی مسعود، دزفولیان امید. ارزیابی اثرات عصاره برگ زیتون بر تغییرات عملکردی و ساختاری بافت کبد بدنبال تجویز لیپو پلی ساکارید در موش‌های صحرایی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1397; 8 (1) :27-34