سمانه سعیدی ، محمدرضا عبدالصالحی ، محمود خدابنده ، آزاده الوندی‌منش ، اباذر پورنجف ، رمضان رجب‌نیا
مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران ، ramazan69@yahoo.com
مقدمه: اسینتوباکتر بومانی یکی از مهم‌ترین باکتری­های بیماری‌زای ایجادکننده عفونت­های بیمارستانی بویژه در بیماران سوخته می­باشد. در سال­های اخیر، کارباپنم­ها به‌عنوان آنتی­بیوتیک انتخابی در درمان عفونت­های اسینتوباکتر بومانی مقاوم به چند دارو موردتوجه قرارگرفته‌اند، اما ظهور سریع اسینتوباکتر بومانی‌های مقاوم به کارباپنم از سراسر دنیا گزارش گردید. هدف از مطالعه حاضر، بررسی کلاس­های مختلف اینتگرون و ژن­های کد کننده مقاومت به کارباپنم در سویه­های اسینتوباکتر بومانی جداشده از نمونه­های زخم سوختگی در بیمارستان شهید مطهری تهران می‌باشد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی-مقطعی، تعداد 70 نمونه اسینتوباکتر بومانی از نمونه‌های زخم بیماران سوخته مراجعه‌کننده به بیمارستان مطهری جمع‌آوری شد. پس از شناسایی و تائید سویه‌ها، تست حساسیت آنتی‌بیوتیکی با استفاده از آزمون انتشار از دیسک انجام شد.  همچنین سویه‌های مولد متالوبتالاکتاماز با استفاده از تست‌های دیسک ترکیبی و E-test انجام شد. سویه‌های مولد blaKPC نیز با استفاده از تست تغییریافته هاج شناسایی شدند. درنهایت، به‌منظور بررسی ژنومی سویه‌ها، پس از استخراج DNA با استفاده از روش جوشاندن، واکنش PCR برای ژن‌های intI، intII، intIII، IMP، VIM، NDM، OXA-23-like، OXA-24-like، OXA-85-like، OXA-51-like و KPC انجام شد.
نتایج: در این مطالعه، تمامی ایزوله­های اسینتوباکتر بومانی به سیپروفلوکساسین، سفوتاکسیم، پیپراسیلین و تریموتریم -سولفامتوکسازول مقاوم بودند. از میان 67 ایزوله مقاوم به ایمی­پنم، به ترتیب 57 (1/85٪) و 61 (91٪) ایزوله در تست‌های فنوتیپی دیسک ترکیبی و E-test به‌عنوان مولد MBL در نظر گرفته شدند. 44 (6/65٪)،‌ 21 (3/31٪) و 1 (5/1٪) ایزوله به ترتیب برای ژن‌های blaVIM ،blaIMP  و blaNDM مثبت بودند. همچنین، 52 (6/77٪) و 27 (3/40٪) حامل ژن‌های OXA-23 و OXA-24 بودند. 11 (7/15٪) ایزوله برای تولید KPC در تست هاج تغییریافته مثبت بودند اما تنها 3/27٪ (3 سویه از 11 ایزوله) سویه از حامل ژن blaKPC بود. همچنین، 12 (1/17٪)، 54 (1/77 %) و 3 (3/4٪) ایزوله به ترتیب حامل ژن‌های intI، intII و intIII بودند.
نتیجه‌گیری: افزایش فراوانی اسینتوباکتر بومانی مقاوم به کارباپنم در بیماران مبتلابه سوختگی نشان‌دهنده انتخاب یک رژیم مناسب آنتی‌بیوتیکی بر اساس الگوی حساسیت آنتی‌بیوتیکی ایزوله‌ها است. شناسایی سریع ایزوله‌های تولیدکننده کارباپنماز به‌منظور انتخاب گزینه‌های درمان آنتی‌بیوتیکی صحیح و جلوگیری از گسترش بیشتر این ژن‌ها کمک‌کننده است.
واژه‌های کلیدی: اینتگرون، ژن‌های کارباپنماز، اسینتوباکتر بومانی، تست تغییریافته هاج، سوختگی
متن کامل [PDF 355 kb]   (2057 دریافت)
دریافت: 1397/10/9 | پذیرش: 1397/10/9 | انتشار: 1397/10/9

Saeedi S, Abdolsalehi M R, Khodabandeh M, Alvandimanesh A, Pournajaf A, Rajabnia R. Survey of Integron Types and Carbapenem Resistance Encoding Genes in Acinetobacter Baumannii Isolated from Burn Wound Samples. aumj 2018; 7 (4) :323-332