فاطمه مقدم ، معصومه اصل روستا
استادیار، گروه فیزیولوژی جانوری، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران ، mrousta@iauz.ac.ir
زمینه: مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) از خانواده Lamiaceae و دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدآپوپتوتیک است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ مرزه تابستانی بر سطح LH، FSH و تستوسترون سرم در موش‌های صحرایی نر مواجه شده با استرس بی­حرکتی مزمن می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این تحقیق به صورت تجربی انجام گرفت. 48 سر رت نر بالغ نژاد ویستار به 6گروه شامل 1) کنترل، 2) استرس، 3) مرزه200، 4) مرزه400، 5) استرس- مرزه200 و 6) استرس-مرزه400 تقسیم شدند. گروه‌های 2و5و6 هر روز 6 ساعت به مدت 21روز متوالی در مقیدکننده قرار گرفتند و گروههای 3و4و5و6 عصاره هیدروالکلی مرزه را با دوزهای mg/kg/BW200 و 400 به صورت گاواژ و به مدت 21روز دریافت نمودند. در پایان دوره سطح LH، FSH و تستوسترون سرم اندازه­گیری شد.
نتایج: بی‌حرکتی مزمن موجب کاهش معنی­دار غلظت LH (01/0 P<FSH (01/0 P<) و تستوسترون (001/0 P<) سرم در گروه استرس در مقایسه با گروه کنترل شد و مصرف هر دو دوز عصاره مرزه از اثر فوق ممانعت نمود.
نتیجه‌گیری: نتیجه گیری می­شود که عصاره برگ مرزه تابستانی احتمالاً موجب تحریک محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد شده و از آسیب­های تولیدمثلی ناشی از استرس جلوگیری می­کند.
واژه‌های کلیدی: مرزه تابستانی(Satureja hortensis L.)، استرس بیحرکتی، LH، FSH، تستوسترون
دریافت: 1397/3/25 | پذیرش: 1397/3/25 | انتشار: 1397/3/25

Moghaddam F, Asle-Rousta M. Effect of Summer Savory (Satureja Hortensis L.) on the Concentration of Gonadotropins and Testosterone in Male Rats Exposed to Chronic Immobilization Stress . aumj 2018; 7 (2) :116-122

مقدم فاطمه، اصل روستا معصومه. تأثیر عصاره هیدروالکلی مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) بر غلظت گنادوتروپین‌ها و تستوسترون خون در موش‌های صحرایی نر مواجه شده با استرس مزمن بی‌حرکتی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1397; 7 (2) :116-122