اپیدمیولوژی تب مالت و عوامل مرتبط با آن در استان قم طی سال‌های 90-1380
مهدی نوروزی ، عابدین ثقفی‌پور ، نازنین ضیاء شیخ‌الاسلامی ، شهرام ارسنگ‌جنگ
کارشناس ارشد حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران ، Abed.saghafi@yahoo.com
زمینه و هدف: تب مالت در ایران به عنوان یک معضل بهداشتی محسوب می‌شود. از آنجایی که این بیماری در مناطق شهری و روستایی استان قم نیز یک بیماری آندمیک به شمار می‌رود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری و عوامل مرتبط با آن در طی سال‌های 90-1380 انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی – تحلیلی بوده و اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به بروسلوز از سال 90 - 1380 از فرم های استاندارد موجود در مرکز بهداشت استان قم استخراج گردید. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: متوسط میزان بروز تب مالت طی سال‌های 90-1380 حدود 8/10 مورد در صد هزار نفر برآورد شد. بیش‌ترین بروز بیماری (4/17در صد هزار نفر) در سال1383 و کمترین بروز (2/4 در صد هزار نفر) در سال 1388 رخ داده بود. از نظر شغلی، زنان خانه دار، دامداران، کشاورزان و دانش آموزان بیش از سایرین مبتلا شده بودند. بیشترین گروه سنی درگیر بیماری 29- 20 ساله بودند. درآزمایش رایت اکثر بیماران تیتر 320/1 داشتند. نتیجه گیری: روند کاهش یا افزایش بروز تب مالت در استان قم در حدود ده سال اخیر، تابع نظم خاصی نبوده و این استان جزء مناطق با آلودگی پایین ( میزان بروز 7/27 – 1 در صد هزار نفر ) در کشور به شمار می‌رود.
واژه‌های کلیدی: تب مالت، اپیدمیولوژی، قم
دریافت: 1392/3/29 | پذیرش: 1396/6/1 | انتشار: 1396/6/1

Noroozi M, Saghafipour A, Zia Sheikholeslami N, Arsang-Jang S. Investigation of the Epidemiology of Brucellosis and Its Associated Risk Factors in Qom Province (2001-2011). aumj 2012; 1 (4) :193-199

نوروزی مهدی، ثقفی‌پور عابدین، ضیاء شیخ‌الاسلامی نازنین، ارسنگ‌جنگ شهرام. اپیدمیولوژی تب مالت و عوامل مرتبط با آن در استان قم طی سال‌های 90-1380. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1391; 1 (4) :193-199