حمید اراضی ، سیده شیوا دادوند
1 دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

زمینه و هدف: فعالیت بدنی بر کاهش میزان بروز بیماری­های جسمی و اختلالات روان­شناختی از قبیل افسردگی نیز مؤثر است. این پژوهش باهدف بررسی تأثیر هشت هفته تمرینات هوازی بر سطوح پلاسمایی سروتونین و میزان افسردگی در مردان معتاد به مت­آمفتامین در دوره باز توانی صورت گرفت.

مواد و روش­ها: تعداد 20 نفر از مردان معتاد به مت­آمفتامین مراجعه­کننده به موسسه ترک اعتیاد که مبتلابه افسردگی متوسط بودند به‌صورت نمونه در دسترس و هدفمند انتخاب و به‌طور تصادفی به دو گروه تمرین هوازی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه فعال تمرین هوازی به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته (هر جلسه به مدت 45 دقیقه شامل 10 دقیقه گرم کردن، 2 وهله فعالیت 15 دقیقه­ای دویدن با شدت 75-70 درصد حداکثر ضربان قلب و فواصل استراحتی 4-3 دقیقه بین وهله­ها و 5 دقیقه سرد کردن) را انجام دادند، درحالی‌که گروه کنترل در هیچ‌گونه برنامه ورزشی شرکت نکردند .برای سنجش سطوح خونی سروتونین، در 2 مرحله، قبل و بعد از دوره تمرینات ورزشی cc5 خون از ورید بازویی آزمودنی‌ها اخذ گردید.

یافته­ها: هشت هفته تمرینات هوازی باعث افزایش معنی­داری در سطوح خونی سروتونین در گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل شد (05/0P˂) و میزان افسردگی به‌طور معنی­داری کاهش یافت (05/0P˂).

نتیجه­گیری: تمرینات هوازی می­تواند بر سطوح خونی سروتونین مردان معتاد به مت آمفتامین تأثیر داشته باشد و موجب افزایش غلظت سروتونین پلاسما و کاهش قابل‌ملاحظه افسردگی شود.

واژه‌های کلیدی: تمرینات هوازی، سروتونین، افسردگی، اعتیاد، مت‌آمفتامین
دریافت: 1395/11/1 | پذیرش: 1395/11/1 | انتشار: 1395/11/1

Arazi H, Dadvand S S. The Effect of Eight Week Aerobic Training on Plasma Levels of Serotonin and Depression in Addicted Men to Methamphetamine During Rehabilitation. aumj 2017; 6 (1) :66-74

اراضی حمید، دادوند سیده شیوا. تأثیر هشت هفته تمرینات هوازی بر سطوح پلاسمایی سروتونین و میزان افسردگی در مردان معتاد به مت‌آمفتامین در دوره باز توانی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1395; 6 (1) :66-74