ارزیابی سطح فعالیت فیزیکی سالمندان شهرکرج و ارتباط آن با بعضی ازعوامل زمینه‌ای
مونس اسدی شوکی ، لیلی صالحی
استادیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران

زمینه و هدف: فعالیت فیزیکی یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بر سلامت انسان است. سالمندان در بسیاری از بیماریها و اختلالات جزء گروه های آسیب پذیر هستند، به کمک فعالیتفیزیکی می توان از بسیاری از این بیماری ها پیشگیری نمود. هدف از این مطالعه تعیین سطحفعالیتفیزیکیسالمندانشهرکرج وارتباطآنبابعضیازعواملزمینهای بوده است.

روش کار: این مطالعه به شکل مقطعی، در 6 ماهه نخست سال 1393 و در مراکز بهداشتی درمانی شهر کرج انجام شد. جمعیت مورد مطالعه 286 نفر از افراد بالای 60 سال مراجعه کننده به این مراکز بودند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه کوتاه فعالیت فیزیکی (IPAQ) استفاده گردید. آنالیزداده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای توصیفی و تحلیلی انجام شد.

یافته‌ها: میانگین سنی افراد 5/6 ± 37/67 سال بود. بیشتر آنها (4/52 درصد) سالمندان زن و اکثرا (2/54 درصد) در خانواده‌های 6-4 نفره قرار داشتند. در خصوص سطح فعالیت فیزیکی5/50 درصد در سطح پایین، 1/43 درصد متوسط و 4/6 درصد هم در سطح بالاقرار داشتند. بین جنسیت و شغل با سطح فعالیت فیزیکی افراد رابطه معنی داری مشاهده شد (05/0p<).

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه به نظر می رسد برای تشویق و رفع موانع انجام فعالیت فیزیکی در سالمندان، باید برنامه‌های اساسی در سطح کلان مدیریتی انجام شود. بنابراین پیشنهاد می شود مطالعات و مداخلات بیشتری در خصوص موانع انجام فعالیت جسمانی در جمعیت سالمندان شهر کرج انجام شود.

واژه‌های کلیدی: فعالیت فیزیکی، ورزش، رفتار بهداشتی، سالمند
دریافت: 1395/10/26 | پذیرش: 1395/10/26 | انتشار: 1395/10/26

Asadi Shavaki M, Salehi L. The Study of Physical Activity AmongElderly of Karaj City and its Relationship with Some the Demographic Factors. aumj 2016; 5 (4) :259-266

اسدی شوکی مونس، صالحی لیلی. ارزیابی سطح فعالیت فیزیکی سالمندان شهرکرج و ارتباط آن با بعضی ازعوامل زمینه‌ای. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1395; 5 (4) :259-266