مهدی گودرزوند ، سمیرا چوپانی ، ناصر نقدی ، زهره خدایی
دکترای تخصصی فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، ایران ، m118medical@yahoo.com
زمینه و هدف: هیپوکمپ به عنوان بخشی از سیستم لیمبیک دارای نقش اساسی در شکل‌گیری چندین نوع حافظه از جمله حافظه فضایی می‌باشد. گزارش‌های متعددی از اختلالات شناختی و حافظه در بیماران مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) و نقش‌های آنتی‌اکسیدانی و بازسازی عصبی ویتامین‌های E و D3 منتشر شده است. هدف این مطالعه بررسی تأثیر تجویز توام ویتامین‌های E و D3 بر یادگیری و حافظه فضایی در تشکیلات هیپوکمپ موش صحرایی به دنبال دمیلیناسیون ناشی از اتیدیوم بروماید می‌باشد. مواد و روش‌ها: موش‌های نر نژاد ویستار با تزریق داخل صفاقی کلرات هیدرات بیهوش شدند. سر حیوان در دستگاه استریوتاکسی ثابت گردید و 3 میکرولیتر اتیدیوم بروماید در داخل ژیروس دندانه دار هیپوکمپ تزریق شد. آزمایش‌های رفتاری پس از تجویز توام داخل صفاقی ویتامین هایE ( mg/kg100) و D3 ( µg/kg5) برای 7 روز انجام شد. و از دستور‌العمل 5 روزه ماز آبی موریس استفاده شد. بدین صورت که 4 روز با سکوی پنهان برای ارزیابی یادگیری و حافظه فضایی و روز پنجم با سکوی آشکار برای ارزیابی هماهنگی حسی حرکتی. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز توام ویتامین هایE و D3 موجب کاهش معنادار مسافت طی شده برای رسیدن حیوان به سکو نسبت به گروه ضایعه شد درصورتی که شاخص‌های تاخیر زمانی برای یافتن سکو و سرعت شنای حیوان نسبت به گروه ضایعه اختلاف معناداری را نشان نداد. نتیجه‌گیری: بنابراین تجویز ویتامین‌ها احتمالاَ از طریق حفاظت عصبی موجب افزایش اندکی در یادگیری و حافظه فضایی می گردد.
واژه‌های کلیدی: مولتیپل اسکلروزیس، یادگیری، ویتامین E، ویتامین D3، حافظه فضایی
دریافت: 1391/10/17 | پذیرش: 1397/8/21 | انتشار: 1397/8/21

Goudarzvand M, Choopani S, Naghdi N, Khodaii Z. Co-Administration of Vitamins E and D3 on Spatial Learning and Memory of Hippocampal Formation of Rat Following Ethidium Bromide- Induced Demyelination. aumj 2012; 1 (3) :137-142

گودرزوند مهدی، چوپانی سمیرا، نقدی ناصر، خدایی زهره. بررسی تجویز توام ویتامین‌های E و D3 بر یادگیری و حافظه فضایی در تشکیلات هیپوکمپ موش صحرایی به دنبال دمیلیناسیون ناشی از اتیدیوم بروماید. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1391; 1 (3) :137-142