داوود مقدم نیا ، مختار مختاری ، سعید خاتم ساز
گروه زیست شناسی، واحدکازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران

زمینه و هدف: تیواستامید باعث ایجاد سوء عملکرد کلیوی می‌گردد. در مطالعه حاضر اثر حفاظتی مکمل امگا3روغن ماهی وعصاره آبی ریشه شیرین بیان بر اختلال در عملکرد کلیوی القاء شده توسط تیواستامید در موش صحرایی نرموردبررسی قرارگرفت.

مواد و روش‌ها: 63 سر موش صحرایی نر به 9 گروه 7تایی تقسیم شدند. گروه کنترل ، گروه شاهد:دریافت کننده ml4/0روغن زیتون به عنوان حلال مکمل امگا3 روغن ماهی ،گروه تیواستامید: دریافت کننده mg/kg150 تیواستامید یکبار بصورت درون صفاقی در پایان دوره آزمایش ،گروه‌های تجربی3و2و1: مکمل امگا3روغن ماهی درمقادیرmg/kg300و200،100 روزانه بصورت دهانی طی 3ماه وmg/kg150 تیواستامید یکبار بصورت درون صفاقی در پایان دوره آزمایش دریافت کردند. گروه های تجربی6و5و4: عصاره آبی ریشه شیرین بیان در مقادیر mg/kg300و200و100 روزانه بصورت دهانی طی 3ماه وسپسmg/kg150 تیواستامید یکبار بصورت درون صفاقی دریافت کردند. از همه حیوانات بعد از پایان آزمایش خونگیری به عمل آمد. سطوح سرمی کراتینین، نیتروژن اوره خون، ، سدیم وپتاسیم اندازه گیری شدند. مقاطع بافتی ازکلیه حیوانات تهیه شده وبه روش هماتوکسیلن- ائوزین رنگ آمیزی گردیدو مطالعات بافتی صورت گرفت .

یافته‌ها: میانگین سطح سرمی BUN در تمام گروههای تجربی 3و2و1در مقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید افزایش نشان داد ولی معنی‌دار نبود. میانگین سطح سرمی پتاسیم درگروه تجربی2 در مقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید بطورمعنی‌داری کاهش نشان داد. میانگین سطح سرمی سدیم در تمام گروه های تجربی 3و2و1درمقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید بطورمعنی‌داری کاهش نشان داد. میانگین سطح سرمی کراتینین درتمام گروه های تجربی3و2و1 در مقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید تغییرمعنی‌داری را نشان نداد. ( p≤  0.05  ) پیش درمانی با عصاره آبی ریشه شیرین بیان در تمام دوزها سطح سرمی BUN را در مقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید افزایش داد ولی معنی‌دار نبود. پیش درمانی با عصاره آبی ریشه شیرین بیان در تمام دوزها سطوح سرمی پتاسیم وسدیم را در مقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید بطورمعنی‌داری کاهش داد. پیش درمانی با mg/kg 300عصاره آبی ریشه شیرین بیان سطح سرمی کراتینین را درمقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید بطورمعنی‌داری کاهش داد ( p≤   0.05  ). تمام گروه های تجربی باعث بهبود تغییرات بافتی کلیه در مقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید شده و این اثرات حفاظتی وابسته به دوز است. تمام گروه های تجربی باعث بهبود تغییرات بافتی کلیه در مقایسه با گروه دریافت کننده تیواستامید شده و این اثرات حفاظتی وابسته به دوز است.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه اثر حفاظتی مکمل امگا3 روغن ماهی و عصاره آبی ریشه شیرین بیان براختلال در عملکرد کلیوی القا شده توسط تیواستامید در موش صحرایی نر را نشان داد.

واژه‌های کلیدی: ریشه شیرین بیان، مکمل امگا 3 روغن ماهی، تیواستامید، عملکرد کلیوی، موش صحرایی نر
دریافت: 1395/2/14 | پذیرش: 1395/2/14 | انتشار: 1395/2/14

Moghadamnia D, Mokhtari M, Khatamsaz S. The Protective Effects of Fish Oil Omega3 Supplements and Aqueous Extract of Glycyrrhiza Glabra Root on Disorder in Renal Function Induced by Thioacetamide in Male Rats. aumj 2016; 5 (1) :13-27

مقدم نیا داوود، مختاری مختار، خاتم ساز سعید. مقایسه اثرات حفاظتی مکمل امگا 3 روغن ماهی و عصاره آبی ریشه شیرین بیان براختلال در عملکرد کلیوی القا شده توسط تیواستامید در موش صحرایی نر. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1394; 5 (1) :13-27