محمد پوربابایی ، فرزانه فیروزه ، محمود صفاری ، محمد زیبائی ، مجتبی صحت ، محسن رادان
گروه میکروب شناسی و ایمنی شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، ایران

زمینه و هدف: پسودموناس آئروژینوزا باکتری پاتوژن فرصت طلب ایجاد کننده عفونت به ویژه عامل عفونت در بیماران دچار زخم سوختگی می‌باشد. آنتی‌بیوتیک‌های خانواده کارباپنم به میزان بالایی در درمان عفونت‌های ناشی از ایزوله‌های پسودموناس آئروژینوزا دارای مقاومت چند گانه به کار می‌روند. جداسازی ایزوله‌های تولید کنننده کارباپنماز یکی از نتایج تجویز و مصرف بی رویه کارباپنم‌ها می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی ژن هایbla-IMP-1  و bla-IMP-2 در سویه‌های  پسودموناس آئروژینوزا تولید کننده متالوبتالاکتاماز جدا شده از بیماران سوختگی در اصفهان می‌باشد.

مواد و روش‌ها: تعداد 150 ایزوله پسودموناس آئروژینوزا از بیماران مبتلا به زخم سوختگی بستری در بخش سوختگی  بیمارستان امام موسی کاظم اصفهان جداسازی گردید و در مطالعه حاضر وارد شد. باکتری با استفاده از تکنیک‌های بیوشیمیایی و میکروب شناسی شناسایی شد. تعیین الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی بر اساس دستورالعمل انستیتو استاندارد آزمایشگاه های بالینی( (CLSI انجام پذیرفت. آزمون دبل دیسک سینرژی تست جهت تعیین سویه‌های تولید کنننده متالوبتالاکتاماز در ایزوله‌های پسودموناس آئروژینوزا مقاوم به ایمیپنم استفاده گردید. از روش PCR جهت بررسی حضور ژن‌های bla-IMP-1  و bla-IMP-2 در سویه‌های پسودموناس آئروژینوزا تولید کننده متالوبتالاکتاماز استفاده شد و محصولات PCR تعیین توالی گردید.

یافته ها: از 150 ایزوله پسودموناس آئروژینوزا تمامی آنها به عنوان سویه‌های دارای مقاومت چند گانه شناسایی شدند.  بیشترین مقاومت در برابر آنتی‌بیوتیک‌های سیپروفلوکساسین، توبرامایسین، ایمیپنم، مروپنم و آمیکاسین مشاهده گردید.  تمامی 144 سویه پسودموناس آئروژینوزا مقاوم به ایمیپنم به عنوان سویه‌های تولید کنننده متالوبتالاکتاماز شناسایی شدند. از میان سویه‌های تولید کنننده متالوبتالاکتاماز، ( 3/19%) 29 و (3/5%) 8 سویه به ترتیب حامل ژن‌هایbla-IMP-1  و bla-IMP-2  تشخیص داده شدند.

بحث ونتیجه‌گیری: براساس نتایج این تحقیق. مقاومت سطح بالا به ایمیپنم همراه با تولید بالای متالوبتالاکتاماز در میان سویه های پسودموناس آئروژینوزا جدا شده از بیماران دچار عفونت زخم سوختگی در منطقه ما وجود دارد.

واژه‌های کلیدی: پسودموناس آئروژینوزا، عفونت سوختگی، متالوبتالاکتاماز، bla-IMP-1، bla-IMP-2
دریافت: 1395/2/14 | پذیرش: 1395/2/14 | انتشار: 1395/2/14

Pourbabaee M, Firoozeh F, Saffari M, Zibaei M, Sehat M, Radan M. Detection of bla-IMP-1 and bla-IMP-2 Genes Among Metallo-β-lactamase-Producing Pseudomonas Aeruginosa Isolated from Burn Patients in Isfahan. aumj 2016; 5 (1) :1-7

پوربابایی محمد، فیروزه فرزانه، صفاری محمود، زیبائی محمد، صحت مجتبی، رادان محسن. بررسی ژن های b‌la-IMP-1 و bla-IMP-2 در سویه‌های پسودموناس آئروژینوزا تولید کننده متالوبتالاکتاماز جدا شده از بیماران سوختگی در اصفهان. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1394; 5 (1) :1-7