مریم صادقی ، مهرانگیز نادری نبی ، مریم چگینی ، علی قائدنیای جهرمی
کارشناس بهداشت روان، واحد سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد، ‌معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی البرز. کرج، ایران ، m_sadeghi52@yahoo.com
زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی رفتاردرمانی گروهی در سلامت عمومی و نشانه‌های اختلال استرس پس از آسیب در بازماندگان حادثه آتش سوزی قطب صنعتی شهید بابائی شهرستان شازند در سال 1387 بود. مواد و روش‌ها: طرح پژوهش حاضر از نوع طرح آزمایشی با روش پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه مورد مطالعه کلیه باز‌ماندگان حادثه آتش‌سوزی قطب صنعتی شهید بابائی شهرستان شازند بود که به روش سرشماری مورد غربالگری اولیه قرار گرفتند. نمونه مورد مطالعه شامل 111 نفر از افراد بزرگسال دچار اختلال استرس پس از آسیب به شیوه نمونه‌گیری غیر تصادفی در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه مردان و 6 گروه زنان قرارگرفتند. در ابتدا افراد چک لیست اختلال استرس پس از آسیب و پرسشنامه سلامت عمومی را تکمیل نمودند،‌ سپس 7 جلسه تحت آموزش رفتاردرمانی به شیوه گروهی قرار گرفتند، و در جلسه آخر مجددا توسط پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‌ها: انجام مداخله در افزایش سلامت عمومی بازماندگان و کاهش نشانه‌های اختلال استرس پس از آسیب، اضطراب،‌ افسردگی، نشانه‌های جسمانی و اختلال در کارکرد اجتماعی بازماندگان موثر است (001/0P<). درمان‌های روان‌شناختی برای کاهش علایم اختلال استرس پس از آسیب در بازماندگان موثر است.
واژه‌های کلیدی: رفتار درمانی گروهی، سلامت عمومی، اختلال استرس پس از آسیب، آتش سوزی
دریافت: 1394/5/13 | پذیرش: 1394/5/13 | انتشار: 1394/5/13

Sadeghi M, Naderi-Nabi M, Chegini M, Ghaedniaye-Jahromi A. The Effectiveness of Behavior Therapy and Symptoms of PTSD in Trauma Survivors Fire Accident in Industrial Pole of Shahid Babaie City Shazand. aumj 2015; 4 (2) :91-100

صادقی مریم، نادری نبی مهرانگیز، چگینی مریم، قائدنیای جهرمی علی. اثربخشی رفتار درمانی گروهی در سلامت عمومی و نشانه‌های PTSD در بازماندگان حادثه آتش سوزی قطب صنعتی شهید بابائی شهرستان شازند سال 1387. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1394; 4 (2) :91-100