علی رضا شکیب ، جمشید رحیمی ، محمد نوری سپهر ، منصور ضرابی
مربی گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، mansor62@gmail.com
زمینه و هدف: نیترات از جمله آلاینده‌های آب می‌باشد که اغلب از طریق فاضلاب‌های شهری وارد منابع آب آشامیدنی می‌گردد. اطلاع داشتن از وجود نیترات در منابع آب آشامیدنی و بیان توزیع آن از ضروریات تامین آب شرب عاری از نیترات می‌باشد. برای همین منظور مطالعه حاضر جهت بررسی میزان نیترات منابع آب آشامیدنی کرج و پهنه‌بندی آن توسط سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام پذیرفته است. روش کار: در این مطالعه از تعداد 200 عدد حلقه چاه آب شرب کرج نمونه‌برداری گردیده و میزان نیترات آن توسط دستگاه DR5000 اندازه‌گیری شده و در مرحله بعد اطلاعات بدست آمده با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیای پهنه‌بندی گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که در اکثر مناطق، میزان نیترات کمتر از مقادیر استاندارد (mg/L 45 بر اساس نیترات) بود. همچنین پهنه‌بندی غلظت نیترات نشان داد که در مناطق شمالی و شمال غرب شهر کرج، میزان نیترات پائین می‌باشد و بیشترین تراکم نیترات در مناطق جنوب شرقی مشاهده گردید. با این وجود، در این مناطق نیز میزان نیترات کمتر از مقادیر استاندارد است. نتیجه‌گیری: به‌طور کلی نتایج نشان داد که منابع آب شرب کرج از لحاظ وجود میزان نیترات سالم بوده و مشکلی از این بابت سلامت شهروندان کرجی را تهدید نخواهد کرد.
واژه‌های کلیدی: نیترات، آب آشامیدنی، پهنه‌بندی
متن کامل [PDF 970 kb]   (2063 دریافت)
دریافت: 1394/1/15 | پذیرش: 1394/1/15 | انتشار: 1394/1/15

Shakib A, Rahimi J, Noori Sepehr M, Zarrabi M. Nitrate Measurment in Water Source of Karaj City and Zonning it Geographic Information Systems (GIS). aumj 2015; 4 (1) :49-58