زهره محمودی ، زینب اعرابی ، سعید مدنی ، مروئه وامقی ، ماهرخ دولتیان ، عفت مرقاتی خوئی ، کیانوش کمالی ، آمنه ستاره فروزان ، معصومه دژمان
استادیار عضو هیات علمی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، تهران، ایران ، Mdejman1@jhu.edu
مقدمه و هدف: در سال‌های اخیر با توجه به تغییرات سریع اجتماعی، شیوع رفتارهای پرخطرجنسی در گروه‌های پرخطر از مهمترین مشکلات موجود در جامعه بوده که نیازمند برنامه‌های مداخله‌ای مناسب بر خواسته از نیاز‌ها گروه‌های یاد شده می باشد. برهمین اساس این مطالعه با هدف ارزیابی سریع رفتارهای پر خطر در زنان در معرض آسیب و طراحی مداخلات با مشارکت شرکت کنندگان انجام شده است. مواد وروش‌ها: این مطالعه یک ارزیابی سریع با استفاده از تکنیک‌های مصاحبه نیمه ساختار یافته و با استفاده از راهنمای سئوالات و مشاهده به منظور شناخت نیازهای زنان در معرض آسیب دارای رفتار پر خطر و طراحی مداخلات به مدت 8 ماه در2 شهر منتخب در ایران صورت گرفت. جمعیت مورد مطالعه در مرحله ارزیابی شامل زنان در معرض آسیبی بود که در زمان انجام مطالعه و حداقل سه ماه پیش از آن به عنوان حرفه و کسب درآمد، اقدام به رابطه جنسی در برابر پول یا کالا می‌کردند و مشتری زنان و افراد صاحب نظر که دارای تجربه، مهارت، اطلاعات کافی و سابقه مدیریت در موضوعات رفتار‌های پرخطر جنسی و ایدز بودند . تحلیل داده‌ها بصورت تحلیل محتوی و با استفاده از نرم‌افزار open code 3انجام گرفت. یافته‌ها: براساس نتایج حاصله، مداخلات بر مبنای سه محور الگوهای رفتارهای پرخطر و عوامل مؤثر برآن، آگاهی و نگرش و نیازهای خدمات تشخیصی و درمانی تنظیم گردید . بحث و نتیجه‌گیری: تأمین خدمات اجتماعی و بهداشتی، لزوم اطلاع رسانی‌های بیشتر در ارتباط با خدمات مراکز مشاوره، ارائه رایگان خدمات، افزایش تعداد مراکز، همدلی و ارتباط بهتر و بیشتر پرسنل با این افراد به دور از قضاوت از اولویت‌های برنامه مداخله‌ای در این گروه از زنان می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: ارزیابی سریع، رفتارهای پرخطر، زنان در معرض آسیب، ایران
دریافت: 1393/12/5 | پذیرش: 1393/12/5 | انتشار: 1393/12/5

Mahmoodi Z, Earabi Z, Madani S, Vameghi M, Dolatian M, Marghati Khoei E, et al . Interventions Plans for High-Risk Behaviors of Vulnerable Women: Rapid Assessment and Response Model. aumj 2014; 3 (4) :211-220

محمودی زهره، اعرابی زینب، مدنی سعید، وامقی مروئه، دولتیان ماهرخ، مرقاتی خوئی عفت، و همکاران.. برنامه مداخله رفتارهای پر خطر در زنان در معرض آسیب در ایران: روش ارزیابی سریع و پاسخ. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1393; 3 (4) :211-220