:: دوره 11، شماره 4 - ( پاییز 1401 ) ::
بررسی ده ساله موارد لوکمی کودکان در استان زنجان
منصور صادق زاده ، پریسا خوشنویس‌اصل ، کامبیز داوری ، نیما معتمد ، مجید محمدی
دانشیار بیماری‌های کودکان دانشگاه علوم پزشکی زنجان ، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
زمینه و هدف: لوکمی شایع­ترین بدخیمی دوران کودکی است. بطوریکه حدود یک سوم بدخیمی کودکان را شامل می­شود. شایع ترین آن لوکمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) است که با اکثریت پیش سازهای لنفاوی نابالغ در خون و مغز استخوان مشخص می­شود.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی توصیفی گذشته نگرتمام بیماران زیر 16سال که در طی سال­های 1387 تا 1396 با تشخیص بیماری لوکمی  در بخش اطفال بیمارستان آیت الله موسوی زنجان بستری شده بودند، وارد مطالعه شدند.اطلاعات لازم از پرونده بیماران اخذ شده  وبا استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت.
نتایج: در این مطالعه 53 بیمارکمتر از 16 سال مورد بررسی قرار گرفتند. 46 بیمار( 8/86 %) مبتلابه لوکمی ALL و 7 بیمار( 2/13 % ) AML داشتند.29 بیمار( 7/ 54 %) مبتلا به لوکمی پسر و24 بیمار( 3/ 45 %) دختر بودند. بین انواع لوکمی در دختران و پسران تفاوت معناداری وجود نداشت. (890/0P=) 32بیمار(3/60 % )زیر 5 سال بودند.در کودکان 1-5 سال،48 بیمار (6/90 %)  ALL و5 بیمار(4/ 9 %) AML  داشتند. بین انواع لوکمی بر اساس گروه‌های سنی تفاوت معناداری وجود نداشت(076/0P=).
نتیجه گیری: شایع ترین نوع لوکمی کودکان ALLبوده که شیوع آن درزیر 5 سال ودر پسرها بیشتر از دخترها می باشد.

واژه‌های کلیدی: کودکان، لوکمی، یافته های بالینی
دریافت: 1401/5/9 | پذیرش: 1401/5/10 | انتشار: 1401/5/10

Sadeghzadeh M, Khoshnevisasl P, Davari K, Motamed N, Mohammadi M. Ten-years Study of Pediatric Leukemia Cases in Zanjan Province. aumj 2022; 11 (4) :415-424

صادق زاده منصور، خوشنویس‌اصل پریسا، داوری کامبیز، معتمد نیما، محمدی مجید. بررسی ده ساله موارد لوکمی کودکان در استان زنجان. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1401; 11 (4) :415-424