دوره 13، شماره 1 - ( زمستان 1402 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 52-44 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mokhtari M, Shariati M, Ajdari D, Moghadamnia D. The effect of saffron hydroalcoholic extract on changes in liver-related biochemical factors following chronic vitamin A intoxication in adult male rats. aumj 2024; 13 (1) :44-52
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1533-fa.html
مختاری مختار، شریعتی مهرداد، اژدری درنا، مقدم نیا داوود. اثر عصاره هیدروالکلی زعفران بر تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی مرتبط با کبد به دنبال مسمومیت ناشی از مصرف مزمن ویتامین A در موشهای صحرایی نر بالغ. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1402; 13 (1) :44-52

URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1533-fa.html


1- گروه زیست شناسی ، واحد کازرون ، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2- گروه زیست شناسی، واحد شیراز ، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
چکیده:   (706 مشاهده)
زمینه وهدف: زعفران دارای اثر دارویی ضد تشنج، ضد افسردگی، ضد التهاب، ضد تومور و بهبود حافظه است. در این مطالعه  اثر عصاره هیدروالکلی زعفران بر تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی مرتبط با کبد به دنبال مسمومیت ناشی از مصرف مزمن ویتامین A در موشهای صحرایی نر بالغ مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها:  برای این منظور48 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن تقریبی 20±200 گرم به 6 گروه 8 تایی  تقسیم شدند.گروه کنترل: هیچ تیمار دارویی دریافت نکردند، گروه شم: فقط حلال عصاره دریافت کرد ، گروههای تجربی 1: عصاره هیدروالکلی زعفران را به تنهایی به مقدار  mg/kg 50 به مدت 15 روز دریافت کرد. گروه تجربی 2 : ویتامین Aبه میزان IU   50000 به مدت 15 روز دریافت کرد. گروه تجربی 3 و4 : ابتدا ویتامین Aبه میزان IU   50000 به مدت 15 روز دریافت کردند و سپس عصاره هیدروالکلی زعفران  را به ترتیب  با مقادیر mg/kg  80 و 50 به مدت 21 روز دریافت کردند. در پایان دوره آزمایش،  وزن بدن حیوانات اندازه گیری شد و سپس نمونه های خونی از قلب تهیه شد و سطوح آلبومین، بیلی روبین و پروتئین تام اندازه گیری شدند. نتایج با استفاده از آنالیزآماری ANOVA   و تست توکی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین وزن بدن در گروههای دریافت کننده ویتامین Aو عصاره هیدروالکلی زعفران باهم و به تنهایی نسبت به گروه کنترل و شم تغییر معنی داری نشان نداد.  میانگین سطح سرمی پروتئین تام و آلبومین در گروه تجربی 2 دریافت کننده ویتامین Aو گروه تجربی 3  نسبت به گروه کنترل و شم کاهش معنی دار نشان داد. میانگین سطح سرمی پروتئین تام  و آلبومین در گروه تجربی 4  نسبت به به گروه تجربی 2 دریافت کننده ویتامین A افزایش معنی داری نشان داد. میانگین سطح سرمی بیلی روبین تام  در گروه تجربی 2 دریافت کننده ویتامین A و گروه تجربی 3  نسبت به گروه کنترل و شم افزایش معنی دار نشان داد. میانگین سطح سرمی بیلی روبین تام  در گروه تجربی 4  نسبت به به گروه تجربی 2 دریافت کننده ویتامین A کاهش معنی داری نشان داد) 0/05 >     .(p
نتیجه گیری: عصاره هیدروالکلی زعفران بر تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی مرتبط با کبد به دنبال مسمومیت ناشی از مصرف مزمن ویتامین A در موشهای صحرایی نر بالغ اثر حفاظتی دارد.
متن کامل [PDF 346 kb]   (303 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/2/13 | پذیرش: 1402/9/19 | انتشار: 1402/12/10

فهرست منابع
1. Russell R, Beard JL, Cousins RJ, Dunn JT, Ferland G, Hambidge K, Lynch S, Penland J, Ross AC, Stoecker B, Suttie JW. Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. A Report of the Panel on Micronutrients, Subcommittees on Upper Reference Levels of Nutrients and of Interpretation and Uses of Dietary Reference Intakes, and the Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes Food and Nutrition Board Institute of Medicine 2001:797.
2. Biesalski HK. Comparative assessment of the toxicology of vitamin A and retinoids in man. Toxicology 1989 Jul 17;57(2):117-61.
3. Dubois A, Balducchi JP, Barbuat C, Fabre J, Flaisler F, Joujoux JM, Pignodel C, Jourdan J, Fourcade J. Hypertension portale et hypervitaminose A. A propos de deux cas et revue de la littérature [Portal hypertension and hypervitaminosis A. Apropos of 2 cases and review of the literature]. Rev Med Interne. 1991 Jul-Aug;12(4):295-8.
4. Oliveira MR. The neurotoxic effects of vitamin A and retinoids. An Acad Bras Cienc. 2015 Aug;87(2 Suppl):1361-73.
5. García-Muñoz P, Bernal-Bellido C, Marchal-Santiago A, Cepeda-Franco C, Álamo-Martinez JM, Marín-Gómez LM, Suárez-Artacho G, Castillo-Tuñón JM, Navarro-Morales L, Padillo-Ruíz FJ, Gómez-Bravo MA. Liver Cirrhosis From Chronic Hypervitaminosis A Resulting in Liver Transplantation: A Case Report. In Transplantation Proceedings 2019 Jan 1 (Vol. 51, No. 1, pp. 90-91). Elsevier.
6. Frankel TL, Seshadri MS, McDowall DB, Cornish CJ. Hypervitaminosis A and calcium-regulating hormones in the rat. The Journal of nutrition 1986 Apr 1;116(4):578-87.
7. Binkley N, Krueger D. Hypervitaminosis A and bone. Nutrition Reviews 2000 May 1;58(5):138-44.
8. Moshiri M, Vahabzadeh M, Hosseinzadeh H. Clinical applications of saffron (Crocus sativus) and its constituents: a review. Drug research 2015 Jun;65(06):287-95.
9. Hooshmand‐Moghadam B, Eskandari M, Shabkhiz F, Mojtahedi S, Mahmoudi N. Saffron (Crocus sativus L.) in combination with resistance training reduced blood pressure in the elderly hypertensive men: A randomized controlled trial. British Journal of Clinical Pharmacology 2021 Aug;87(8):3255-67.
10. Kianmehr M, Khazdair MR. Possible therapeutic effects of Crocus sativus stigma and its petal flavonoid, kaempferol, on respiratory disorders. Pharmaceutical Biology 2020 Jan 1;58(1):1149-58.
11. Ajami M, Eghtesadi S, Pazoki-Toroudi H, Habibey R, Ebrahimi SA. Effect of crocus sativus on gentamicin induced nephrotoxicity. Biological research 2010;43(1):83-90. [DOI:10.4067/S0716-97602010000100010]
12. Khorasanchi Z, Shafiee M, Kermanshahi F, Khazaei M, Ryzhikov M, Parizadeh MR, Kermanshahi B, Ferns GA, Avan A, Hassanian SM. Crocus sativus a natural food coloring and flavoring has potent anti-tumor properties. Phytomedicine 2018 Apr 1;43:21-7.
13. Hatziagapiou K, Lambrou GI. The protective role of Crocus sativus L.(Saffron) against ischemia-reperfusion injury, hyperlipidemia and atherosclerosis: nature opposing cardiovascular diseases. Current Cardiology Reviews 2018 Oct 1;14(4):272-89.
14. Lopresti AL, Drummond PD. Saffron (Crocus sativus) for depression: a systematic review of clinical studies and examination of underlying antidepressant mechanisms of action. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental 2014 Nov;29(6):517-27
15. Naeimi M, Shafiee M, Kermanshahi F, Khorasanchi Z, Khazaei M, Ryzhikov M, Avan A, Gorji N, Hassanian SM. Saffron (Crocus sativus) in the treatment of gastrointestinal cancers: Current findings and potential mechanisms of action. J Cell Biochem. 2019 Oct;120(10):16330-16339.
16. Mohebbati R, Kamkar-Del Y, Shafei MN, Rakhshandeh H, Aghaei A. Effects of hydroalcoholic extract of saffron petal on blood pressure and heart rate in hypertension induced by angiotensin II and L-NAME in anesthetized rats. Vet Res Forum 2021 Spring;12(2):185-190.
17. Mostafavi-Pour Z, Zal F, Monabati A, Vessal M. Protective effects of a combination of quercetin and vitamin E against cyclosporine A‐induced oxidative stress and hepatotoxicity in rats. Hepatology Research 2008 Apr;38(4):385-92.
18. Al-Attar AM. Attenuating effect of Ginkgo biloba leaves extract on liver fibrosis induced by thioacetamide in mice. Journal of Biomedicine and Biotechnology 2012 Oct 2;2012.
19. Hoshyar R, Sebzari A, Balforoush M, Valavi M, Hosseini M. The impact of Crocus sativus stigma against methotrexate-induced liver toxicity in rats. Journal of Complementary and Integrative Medicine 2020 Jun 1;17(2).
20. Rezaee-Khorasany A, Razavi BM, Taghiabadi E, Yazdi AT, Hosseinzadeh H. Effect of saffron (stigma of Crocus sativus L.) aqueous extract on ethanol toxicity in rats: A biochemical, histopathological and molecular study. Journal of ethnopharmacology 2019 Jun 12;237:286-99
21. Shati AA, Alamri SA. Role of saffron (Crocus sativus L.) and honey syrup on aluminum-induced hepatotoxicity. Saudi Med J. 2010 Oct 1;31(10):1106-13.
22. Omidi A, Riahinia N, Torbati MB, Behdani MA. Hepatoprotective effect of Crocus sativus (saffron) petals extract against acetaminophen toxicity in male Wistar rats. Avicenna journal of phytomedicine 2014 Sep;4(5):330.
23. Jamshidi V, Hashemi SA, Khalili A, Fallah P, Ahmadian-Attari MM, Beikzadeh L, Mazloom R, Najafizadeh P, Bayat G. Saffron offers hepatoprotection via up-regulation of hepatic farnesoid-X-activated receptors in a rat model of acetaminophen-induced hepatotoxicity. Avicenna Journal of Phytomedicine 2021 Nov;11(6):622.
24. Lari P, Abnous K, Imenshahidi M, Rashedinia M, Razavi M, Hosseinzadeh H. Evaluation of diazinon-induced hepatotoxicity and protective effects of crocin. Toxicology and industrial health 2015 Apr;31(4):367-76.
25. Hassani FV, Mehri S, Abnous K, Birner-Gruenberger R, Hosseinzadeh H. Protective effect of crocin on BPA-induced liver toxicity in rats through inhibition of oxidative stress and downregulation of MAPK and MAPKAP signaling pathway and miRNA-122 expression. Food and Chemical Toxicology 2017 Sep 1;107:395-405.
26. Wali AF, Pillai JR, Al Dhaheri Y, Rehman MU, Shoaib A, Sarheed O, Jabnoun S, Razmpoor M, Rasool S, Paray BA, Ahmad P. Crocus sativus L. extract containing polyphenols modulates oxidative stress and inflammatory response against anti-tuberculosis drugs-induced liver injury. Plants 2020 Feb;9(2):167.
27. Attia AA, Ramdan HS, Al-Eisa RA, Adle Fadle BO, El-Shenawy NS. Effect of Saffron Extract on the Hepatotoxicity Induced by Copper Nanoparticles in Male Mice. Molecules 2021 Jan;26(10):3045.
28. Chhimwal J, Sharma S, Kulurkar P, Patial V. Crocin attenuates CCl4-induced liver fibrosis via PPAR-γ mediated modulation of inflammation and fibrogenesis in rats. Human & Experimental Toxicology 2020 Dec;39(12):1639-49.
29. Gedik S, Erdemli ME, Gul M, Yigitcan B, Bag HG, Aksungur Z, Altinoz E. Hepatoprotective effects of crocin on biochemical and histopathological alterations following acrylamide-induced liver injury in Wistar rats. Biomedicine & pharmacotherapy 2017 Nov 1;95:764-70.
30. Mashmoul M, Azlan A, Mohtarrudin N, Mohd Yusof BN, Khaza'ai H, Khoo HE, Farzadnia M, Boroushaki MT. Protective effects of saffron extract and crocin supplementation on fatty liver tissue of high-fat diet-induced obese rats. BMC complementary and alternative medicine 2016 Dec;16(1):1-7.
31. Wang CJ, Shiow SJ, Lin JK. Effects of crocetin on the hepatotoxicity and hepatic DNA binding of aflatoxin B1 in rats. Carcinogenesis 1991 Mar 1;12(3):459-62.
32. Tseng TH, Chu CY, Huang JM, Shiow SJ, Wang CJ. Crocetin protects against oxidative damage in rat primary hepatocytes. Cancer letters 1995 Oct 20;97(1):61-7.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Alborz University Medical Journal

Designed & Developed by : Yektaweb