آذر موسوی فرد ، فاطمه زارعی
کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی البزر، کرج، ایران ، z.karajuni@gmail.com
زمینه و هدف: ازمهمترین سرمایه‌های هر سازمان نیروی انسانی آن است. از این رو سلامت هرکدام از کارکنان برکارایی سازمان اثر مستقیم دارد. باتوجه به اهمیت فوق‌العاده ایستگاه کاری و پوسچر کاری مناسب درپیشگیری از رخداد اختلالات اسکلتی عضلانی و بالطبع افزایش بهره‌وری و ارتقای سلامت نیروی انسانی،این مطالعه به بررسی پوسچرهای کاری مرتبط با وضعیت نشستن کارکنان دانشکده علوم پزشکی کرج پرداخته است. مواد و روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی برروی کل کارکنان دانشکده علوم پزشکی کرج (36 نفر)انجام گرفت. میزان اختلالات اسکلتی عضلانی و درجه ناایمن بودن پوسچر کاری کارکنان به ترتیب توسط پرسشنامه استاندارد نوردیک و با استفاده از نرم‌افزار ErgoIntelligence – UEAو روش استاندارد RULA محاسبه گردید. استفاده ازاین نرم‌افزار به جای روش‌های قلم کاغذی منجر به صرفه‌جویی زمان و کاهش خطای کاربر می‌شود. داده‌های به‌دست آمده به کمک آزمون‌های T-Test، ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون، کندال و با نرم‌افزار SPSS16 مورد تحلیل و بررسی قرارگرفت. یافته‌ها: بیشترین این اختلالات مربوط به زانو با 67%،کمربا 58% و گردن با 53% می‌باشد. بین سن و بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی رابطه معنا‌داری (05/0P<) وجود داشت ولیکن بین سایر پارامتر‌ها ارتباط معنی داری مشاهده نشد.امتیاز کسب شده توسط هر شغل 5 تا 7 بوده و سطح ریسک مورد ارزیابی در تمامی مشاغل به غیر از دبیر خانه که نمره 4 گرفته همگی 3 می‌باشند. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان دادکه پوسچر کاری قابل قبولی در بین مشاغل مورد بررسی وجود ندارد و با توجه به جوان بودن کارکنان شاید درزمان حاضر شکایت اسکلتی- عضلانی بالایی دیده نشود ولیکن درآینده‌ای نزدیک مشکلاتی را برای کارکنان ایجاد خواهد کرد.
واژه‌های کلیدی: ارزیابی پوسچر، RULA، پرسشنامه نوردیک، نرم‌افزار ErgoIntelligence – UEA
دریافت: 1392/12/19 | پذیرش: 1392/12/19 | انتشار: 1392/12/19

Mosavi Fard A, Zarei F. Assessment of Muscle Skeletal Disorders and Analyze Working Posture of Karaj Medical Science School's Staffs with RULA Method by Using ErgoIntelligence-UEA Software and Nordic Standard Questionnaire. aumj 2013; 2 (4) :245-250

موسوی فرد آذر، زارعی فاطمه. ارزیابی شیوع اختلالات اسکلتی – عضلانی و آنالیز پوسچر کاری کارکنان اداری دانشکده علوم پزشکی کرج به روش RULA با استفاده از نرم‌افزار Ergo Intelligence – UEA و پرسشنامه استاندارد نوردیک. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1392; 2 (4) :245-250