:: دوره 11، شماره 2 - ( بهار 1401 ) ::
زینب رضائی ، مختار مختاری ، مهرداد شریعتی
دانشجوی دکتری ، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون، کازرون، ایران
زمینه و هدف : دیابت نوعی بیماری متابولیکی است که با هیپوگلیسمی ، هیپولیپیدی و اختلال عملکرد کبد مرتبط می‌باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات عصاره هیدروالکلی سیاه دانه و عسل (دوسین) بر میزان آنزیم های کبدی (AST,ALT,ALP) در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام شده است.
مواد و روش‌ها : 70 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن تقریبی 220-200 گرم ، به 7 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل :هیچ دارویی دریافت نکرد. گروه شاهد فقط حلال عصاره دریافت کرد . .گروه های تجربی  1 و 2: حیوانات این گروه به ترتیب g/kg ۴و۲عصاره هیدروالکلی سیاه دانه و عسل (دوسین) دریافت کردند، گروه تجربی 3 شاهد دیابتی : حیوانات این گروه mg/kg70 استرپتوزوتوسین به صورت درون صفاقی دریافت کردند، گروه های تجربی 5و4: حیوانات این گروه ابتدا استرپتوزوتوسین و سپس g/kg4و2  عصاره دریافت کردند. تیمار  به مدت 21 روز انجام شد و در پایان دوره آزمایش نمونه های خونی جمع آوری و سطح سرمی آنزیم های کبدی(AST,ALT,ALP)  اندازه گیری شد .
یافته ها:  نتایج نشان میدهد میزان آنزیم های AST و ALP به ترتیب در گروه های تجربی 5و4در مقایسه با گروه تجربی ۳(شاهد دیابتی) و در  گروه های تجربی 1و 2 در مقایسه با گروه های  کنترل و شاهد  در سطح 05/0>pکاهش معنی داری را نشان می‌دهند .درگروه تجربی 3(شاهد دیابتی ) میزان آنریم های AST و ALP ،  افزایش معنی داری نسبت به گروه های  کنترل و شاهد  نشان داد..
نتیجه: این تحقیق نشان داد عصاره هیدروالکلی سیاه دانه و عسل (دوسین)  احتمالا به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی اثرات مخرب دیابت برتغییر در میزان  آنزیم های کبدی را بهبود می‌بخشد.

واژه‌های کلیدی: سیاهدانه، عسل، AST، ALT، ALP، استرپتوزوتوسین، رت
دریافت: 1401/1/11 | پذیرش: 1401/1/10 | انتشار: 1401/1/10

Rezaei Z, Mokhtari M, Shariati M. The Effect of Hydroalcoholic Extract of Sativa Nigella and Honey on Liver Enzymes (AST, ALT, ALP) in Adult Male Rats Following Induction of Diabetes Mellitus. aumj 2022; 11 (2) :197-206

رضائی زینب، مختاری مختار، شریعتی مهرداد. تاثیر عصاره هیدروالکلی سیاه دانه (sativa nigella) و عسل (دوسین) بر میزان آنزیم های کبدی(AST,ALT,ALP) در موش صحرایی نر بالغ به دنبال القای دیابت شیرین. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1401; 11 (2) :197-206