:: دوره 10، شماره 4 - ( پاییز 1400 ) ::
فریا عنایت ، ربابه عطایی فر ، زهرا عباسپور آذر
استادیار و عضو هیئت علمی، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، البرز، ایران ، ataeefarr@gmil.com
زمینه و هدف: هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مهارت­های ذهن آگاهی بر افسردگی، اضطراب و استرس دختران مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بود.
مواد و روش‌ها: اﻳﻦ پژوهش از ﻧﻮع ﻧﻴﻤﻪ­آزمایشی و با طرح پیشآزمون ﭘﺲآزﻣﻮن با گروه کنترل به همراه مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری این مطالعه شامل دانش­آموزان مقطع دوم متوسطه دبیرستان­های دخترانه ناحیه 1 شهر کرج بودند. 34 نفر به عنوان نمونه  انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیمشدند. گروهآزمایش تحت آموزش ذهن­آگاهی (8 جلسه 90 دقیقهای) قرار گرفت؛ اما گروه کنترل هیچگونه مداخله‏ای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. از پرسشنامه غربالگری پیش از قاعدگی(PSST) استینر و همکاران و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس(DASS) لوبیاند و لوبیاند به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بهدستآمده از اجرای پرسشنامه­­ها از طریق نرم­افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و استنباطی(تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن­فرونی) انجام پذیرفت.
یافته­ها: نتایج بیانگر این بود که آموزش ذهن­آگاهی، افسردگی، اضطراب و استرس دختران مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی را بهطور معناداری کاهش داده و نتایج در دوره پیگیری نیز از ثبات لازم برخوردار بوده است (05/0>P).
 نتیجه­گیری: آموزش مهارت­های ذهن آگاهی میتواند به منزله یک مداخله مؤثر روانشناختی بر بهبود افسردگی، اضطراب و استرس دختران مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بکار رود.
واژه‌های کلیدی: افسردگی، اضطراب، استرس، ذهن آگاهی، سندرم پیش از قاعدگی
دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1400/7/10

Enayat F, Ataee Far R, Abaspoor Azar Z. The Effectiveness of Training Mindfulness Skills on Depression, Anxiety and Stress of Female with Premenstrual Syndrome. aumj 2021; 10 (4) :427-438

عنایت فریا، عطایی فر ربابه، عباسپور آذر زهرا. اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر افسردگی، اضطراب و استرس دختران مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (4) :427-438