:: دوره 10، شماره 4 - ( پاییز 1400 ) ::
بررسی عوامل موثر بر اختلال شناختی سالمندان
رضا ضیغمی ، ارغوان رئیس الحق
کارشناس ارشد روان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، a.raesolhagh@gmail.com
زمینه و هدف: با افزایش سن، بیماری‌های جسمی و شناختی متعددی در سالمندان ظهور پیدا می‌کند و کیفیت زندگی آنان به شدت کاهش می‌یابد. یکی از مشکلات شایع در این دوران، اختلالات شناختی سالمندان است. هدف این مطالعه، مروری بر عوامل تاثیرگذار بر اختلالات شناختی در سالمندان است تا به پزشکان، پرستاران، خانواده و اطرافیان افراد سالمند در امر پیشگیری، کنترل و درمان این اختلالات کمک کند.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه، با استفاده از پایگاههای اطلاعاتی PubMed، Scopus و Wiley Online Library تا پایان سال 2019 جستجو انجام گردید و در نهایت تعداد 10 مطالعه  از میان 47 مقاله مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافته‌ها : کل افراد مورد بررسی در این مطالعه 21163 نفر در 10 مقاله مورد بررسی بود. 6 مطالعه از نوع مطالعه هم‌گروهی یا cohort، 2 مطالعه مداخله‌ای و 2 مطالعه کارآزمایی آزمایشی کنترل شده تصادفی می‌باشد.
نتیجه‌گیری: استرس، پریشانی و افسردگی، خروپف و خواب ناکافی، با تاثیر بر ناحیه هیپوکامپ مغز، می‌توانند موجب اختلالات شناختی، ضعف حافظه و یا حتی دمانس شوند. انجام حرکات ورزشی منظم و مصرف روزانه مواد غذایی حاوی امگا 3 و دیگر ترکیبات آنتی‌اکسیدانی، روند ابتلا به اختلالات شناختی در افراد سالمند را به تعویق می‌اندازد.
واژه‌های کلیدی: اختلالات شناختی، سالمندان، استرس، هیپوکامپ، دمانس، امگا 3
دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1400/7/10

Zeighami R, Raeisolhagh A. Investigating the Factors Affecting Cognitive Impairment in the Elderly. aumj 2021; 10 (4) :417-426

ضیغمی رضا، رئیس الحق ارغوان. بررسی عوامل موثر بر اختلال شناختی سالمندان. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (4) :417-426