:: دوره 10، شماره 3 - ( تابستان 1400 ) ::
سمیرا کدوغنی ثانی ، مجید جمشیدیان مجاور ، محدثه امیری ، حمیدرضا فرزین
دانش آموخته کارشناسی ارشد باکتری شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، hrfarzin@yahoo.com
زمینه و هدف: عفونت ادراری یکی از مهم ترین بیماری های عفونی است و در تمامی سنین مشاهده می گردد؛ همچنین این عفونت یکی از معضلات مهم پزشکی است. به علت افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی و میزان بالای بازگشت این بیماری منجر به آسیب های جدی به سلامت بیماران می شود.
گانودرما لوسیدوم یکی از موثرترین قارچ هایی است که دارای خواص درمانی متعدد بوده و موثرترین و بهترین قارچ دارای خواص درمانی می باشد. نانوذرات فلزی در زمینـه هـای مختلـف اعم از پزشکی و صنعت و غیره دارای اهمیت می باشند. در این بین نانو ذرات نقره بــه دلیــل رســانایی خــوب، پایــداری شــیمیایی، خــواص زیاد دیگری مورد توجه ویژه ای می باشند.
مواد و روش‌ها :در این مطالعه 30 نمونه از کشت های مثبت دارای عفونت ادراری ارجاع شده به آزمایشگاه بیمارستان امام رضا شهرستان بجنورد، مورد بررسی قرار گرفت. بررسی مقاومت و حساسیت جدایه ها با روش دیسک دیفیوژن انجام گردید. در این مطالعه اثرات ضد باکتریایی نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی قارچ گانودرما لوسیدوم به روش میکرودایلوشن انجام شد. جهت اندازه گیری ابعاد و شکل نانو ذرات نقره از میکروسکوپ الکترونی رویشی استفاده گردید. همچنین جهت بررسی ترکیبات آلی احتمالی که در سنتز نانو ذرات امکان دخالت را داشتند آنالیز طیف سنجی مادون قرمز انجام شد.
یافته ها: بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به آنتی بیوتیک آمپی سیلین (33/93 درصد/28 جدایه) بود. نانو ذرات حاصله دارای ابعاد 20 تا 45 نانومتر بود.
نتیجه گیری: نانو ذرات تولید شده دارای خاصیت ضد میکروبی بوده و می توانند در مقادیر معین جایگزین خوبی در درمان بیماری های عفونی مقاوم به آنتی بیوتیک ها باشند.
واژه‌های کلیدی: عفونت ادراری، مقاومت آنتی بیوتیکی، نانوذرات نقره
دریافت: 1400/6/5 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10

Kadoghani sani S, Jamshidian-Mojaver M, Amiri M, Farzin H. Green Synthesis of Silver Nanoparticles Via Ganoderma lucidum Fungus Extract and its Antibacterial Effects on Klebsiella Pneumonia Isolates from Urinary Tract Infections. aumj 2021; 10 (3) :329-336

کدوغنی ثانی سمیرا، جمشیدیان مجاور مجید، امیری محدثه، فرزین حمیدرضا. سنتز سبز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره قارچ Ganoderma lucidum و بررسی اثرات ضد باکتریایی آن بر جدایه های کلبسیلا پنومونیه مربوط به عفونت های ادراری. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (3) :329-336