:: دوره 10، شماره 3 - ( تابستان 1400 ) ::
مریم امیدبیگی ، محمد حاتمی ، حمیدرضا حسن آبادی ، امیرعباس واعظی
دانشیار گروه روان‌شناسی بالینی دانشکده روان‌شناسی بالینی دانشگاه خوارزمی ، Hatami513@gmail.com
چکیده:   (2053 مشاهده)
زمینه و هدف: این پژوهش با هدف بررسی رابطه ساختاری رشد پس از آسیب، تاب‌آوری، سازگاری، انعطاف‌پذیری روانشناختی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان در یک مدل علّی انجام شد.
مواد و روش‌ها: برای انجام این پژوهش 304 نفر از بیماران مبتلابه سرطان استان البرز با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. شش مقیاس معتبر شامل: مقیاس رشد پس از آسیب تدسچی و کالهون، مقیاس تاب‌آوری کانر-دیویدسون، مقیاس سازگاری با سرطان مینی‌مک، مقیاس کیفیت زندگی بیماران مبتلابه سرطان و مقیاس انعطاف‌پذیری و انعطاف‌ناپذیری روان‌شناختی، جهت سنجش متغیرهای مدل مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها در این پژوهش با روش تحلیل مسیر از نوع مدل‌یابی معادلات ساختاری انجام شد.
یافته‌ها: نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد که مدل با داده‌های این پژوهش، برازش مناسبی دارد ( 76/7= χ2، 94/0 GFI=، 99/0 CFI= و  073/0RMSEA=  ) و رشد پس از آسیب، کیفیت زندگی بیماران مبتلابه سرطان را به صورت مستقیم پیش‌بینی نمود (اثر کل: 50/0) همچنین انعطاف‌پذیری روان‌شناختی هم به صورت مستقیم (اثر مستقیم 58/0) هم غیرمستقیم (اثر غیرمستقیم 16/0) از طریق تاب‌آوری و سازگاری، رشد پس از آسیب را پیش‌بینی نمود، نتایج این پژوهش نتایج نشان‌دهنده آن است انعطاف‌پذیری روان‌شناختی نقش معناداری در تبیین واریانس رشد پس از آسیب دارد و رشد پس از آسیب نقش معناداری در تبیین واریانس کیفیت زندگی دارد (01/0> P).
نتیجه‌گیری: انعطاف‌پذیری روان‌شناختی علاوه بر اینکه می‌تواند  تاثیر مثبتی بر رشد پس ازآسیب داشته باشد، سازگاری را نیز افزایش می‌دهد و خود رشد پس از آسیب و سازگاری نیز می‌توانند کیفیت زندگی بیماران مبتلابه سرطان را افزایش دهند؛ بنابراین رویکرد درمان میتنی بر تهعد و پذیرش که باعث افزایش انعطاف‌پذیری روان‌شناختی می‌شود می‌تواند ضمن افزایش رشد پس از آسیب و سازگاری در بیماران مبتلابه سرطان، کیفیت زندگی آنها را نیز افزایش دهد.
واژه‌های کلیدی: رشد پس از آسیب، انعطاف‌پذیری روان‌شناختی، تاب‌آوری، سازگاری، کیفیت زندگی، سرطان
دریافت: 1400/6/5 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10

Omidbeygi M, Hatami M, Hassanabadi H, Vaezi A. Modeling of Post Traumatic Growth Based on Acceptance and Commitment Therapy: Mediating Role of Resilience and Adjustment. aumj 2021; 10 (3) :305-316

امیدبیگی مریم، حاتمی محمد، حسن آبادی حمیدرضا، واعظی امیرعباس. مدل تبیینی رشد پس از آسیب بر اساس رویکرد درمانی پذیرش و تعهد: نقش واسطه‌ای تاب‌آوری و سازگاری. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (3) :305-316