:: دوره 10، شماره 2 - ( بهار 1400 ) ::
مریم شعبان ، نوشین قویدل
دکترای علوم اعصاب، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، ngh_med50@yahoo.com
زمینه و هدف: زنان سرپرست خانوار از جمله اقشار مهم، حساس و آسیب­پذیر در جامعه هستد که وضعیت سلامت آنها در جهت ایجاد امکانات، تسهیلات و سیاستگذاری­ها مهم است. هدف از این تحقیق، تعیین ارتباط بین سبک زندگی سلامت محور و سلامت اجتماعی زنان سرپرست خانوار حاشیه نشین شهر کرج در سال 1398 بود.
مواد و روش‌ها: 160 نفر از زنان سرپرست خانوار حاشیه­ نشین شهر کرج، به روش نمونه­گیری طبقه­بندی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار تحقیق، پرسشنامه­ استاندارد سلامت اجتماعی و سبک زندگی سلامت‌محور بود. داده­ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و رگرسیون چندگانه با سطح معنی داری کمتر از 5 درصد بوسیله نرم­افزار آماری Spss 22.0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین سبک زندگی سلامت محور و سلامت اجتماعی در زنان سرپرست خانوار حاشیه نشین، رابطه­ای مستقیم و معنی­دار وجود دارد (r=0.33, P-Value<0.01). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین زیرمقیاس های سبک زندگی سلامت محور، روابط بین فردی (B=0.31, P-Value=0.01) و سپس مسئولیت پذیری (B=0.27, P-Value=0.004)، بیشترین  تاثیر را روی سلامت اجتماعی داشتند. میزان تحصیلات زنان سرپرست خانوار حاشیه نشین با سبک زندگی سلامت محور(r=0.20, P-Value=0.01) و همچنین میزان سلامت اجتماعی آنان رابطه مستقیم معناداری داشت (r=0.18, P-Value=0.025).
نتیجه گیری:  سبک زندگی سلامت محور خصوصا زیرمقیاس روابط بین فردی، روی سلامت اجتماعی زنان سرپرست خانوار حاشیه نشین تاثیر دارد. با توجه به اینکه میزان تحصیلات در زنان سرپرست خانوار حاشیه نشین خیلی پایین بود، توصیه می‌شود که در این مناطق، به مسئله آموزش خصوصا یادگیری مهارت های فردی و اجتماعی بیشتر توجه شود.
واژه‌های کلیدی: حاشیه‌نشینی، زنان سرپرست خانوار، سبک زندگی سلامت محور، سلامت اجتماعی
دریافت: 1400/4/20 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/3/10

Sha’ban M, Ghavidel N. The Relationship between Health-Promoting Lifestyle and social well-being in Female Heads of Suburban Households of Karaj City. aumj 2021; 10 (2) :196-205

شعبان مریم، قویدل نوشین. ارتباط بین سبک زندگی سلامت محور و سلامت اجتماعی زنان سرپرست خانوار حاشیه نشین شهر کرج. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1400; 10 (2) :196-205