:: دوره 10، شماره 1 - ( زمستان 1399 ) ::
مانیتور عمق بیهوشی توسط شاخص‌های همبستگی غیرخطی
فهیمه افشانی ، احمد شالباف
استادیار، گروه مهندسی و فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهیدبهشتی، تهران، ایران ، shalbaf@sbmu.ac.ir
زمینه و هدف: مانتیور عمق بیهوشی نقش مهمی برای متخصصین بیهوشی جهت جلوگیری از اثرات نامطلوب از جمله بیداری حین عمل، ریکاوری طولانی مدت و افزایش خطر عوارض پس از عمل ایفا می­کند. سیستم عصبی مرکزی هدف اصلی داروهای بیهوشی می­باشد. ازاین­رو پردازش سیگنال EEG در طول بیهوشی به منظور مانیتور عمق بیهوشی مناسب می­باشد. ارزیابی همبستگی بین سیگنال­های نوروفیزیولوژیکی برای مطالعه و تفسیر ویژگی­های این سیگنال­ها ابزار سودمندی می­باشند.
مواد و روش­ها: این مطالعه، شاخص­های همبستگی غیرخطی و شاخص آنالیز بازگشتی متقابل را برای تجزیه و تحلیل سیگنال EEG ثبت شده از هشت فرد بیمار تحت بیهوشی پروپوفول را استفاه کرده و با شاخص­ خطی همبستگی متقابل مقایسه می­کند. احتمال پیش­بینی (Pk) جهت ارزیابی عملکرد شاخص­ها در پیش­بینی شاخص دوطیفی (BIS) بکار رفته است. همچنین نمودارهای جعبه­ای به همراه آزمون آماری کروسکال-والیس جهت بررسی کارایی شاخص­های استخراج شده از سیگنال EEG به منظور تشخیص حالت­های مختلف بیهوشی استفاده شده است. علاوه براین، ضریب تغییرات (mean±SD) برای توصیف پایداری شاخص­ها در طول حالت­های بیهوشی و ضریب همبستگی (R) جهت مقایسه عملکرد هریک از اندازه­گیرها با شاخص BIS بکار رفته است.
یافته‌ها: براساس نتایج، شاخص­های غیرخطی دارای تغییرات کمتری در نقطه عدم هوشیاری در مقایسه با BIS (انحراف معیار 09/0) می باشد و مقادیر P کمتر از 05/0 و بیشترین Pk و ضریب همبستگی بالاتری با شاخص BIS نشان می­دهند.
نتیجه‌گیری: شاخص­های غیرخطی در مقایسه با شاخص خطی، عملکرد مناسبی برای تمایز حالت­های مختلف بیهوشی داشته و همبستگی بالایی با شاخص BIS  نشان می­دهند و در برابر نویز، مقاوم­تر می­باشند.
واژه‌های کلیدی: عمق بیهوشی، سیگنال EEG، شاخص دوطیفی، شاخص همبستگی
دریافت: 1399/11/11 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10

Afshani F, Shalbaf A. Monitoring Depth of Anesthesia by Nonlinear Correlation Measures. aumj 2021; 10 (1) :79-88

افشانی فهیمه، شالباف احمد. مانیتور عمق بیهوشی توسط شاخص‌های همبستگی غیرخطی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1399; 10 (1) :79-88