صادقی دهکردی زینب، اللهی محمد، مرادی سمیه، یالمهها بنفشه. بررسی آلودگیهای قارچی ادویهجات مصرفی شهرهمدان در سال 1397. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1399; 10 (1) :52-59
URL: http://aums.abzums.ac.ir/article-1-1249-fa.html
1- گروه پاتوبیولوژی، بخش انگل شناسی و قارچشناسی، دانشکده پیرادامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا همدان ، z.sadeghidehkordi@basu.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیرادامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا همدان،. دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد
3- گروه پاتوبیولوژی،کارشناس آزمایشگاه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پیرادامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا همدان
4- دانشجوی کارشناسی ارشد ، گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده: (1663 مشاهده)
زمینه و هدف: ادویهجات به عنوان منبع غنی از آنتیاکسیدانهای قوی وطعم دهنده غذا در روند تولید و نگهداری هستند که ممکن است در معرض آلودگی قارچی قرار گیرند. هدف از این مطالعه، بررسی آلودگیهای قارچی ادویهجات مختلف مانند: ادویهکاری، فلفل قرمز، فلفل سیاه، زرد چوبه و دارچین در فروشگاههای شهرهمدان بود.
مواد و روشها: دراین مطالعه توصیفی- مقطعی که از فروردین ماه تا تیرماه سال1397 درآزمایشگاه قارچ شناسی دانشکده پیرادامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد، تعداد100 نمونه از پنج نوع ادویه پرمصرف شامل: زرد چوبه، فلفل قرمز، فلفل سیاه، دارچین و ادویه کاری ومتعلق به چهار برند ازنقاط مختلف شهر همدان (شمال، جنوب، شرق و غرب) انتخاب گردید. از رقتهای سریالی1-10-5-10جهت کشت نمونههای تهیه شده بر محیطهای کشت قارچ شناسی استفاده گردید. کلنیهای حاصل شمارش و مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: درکل 2167 کلنی از 6 گونه قارچی از دارچین (973)، ادویهکاری (642)، فلفل قرمز(421) و زردچوبه (131) جداسازی و شناسایی گردید. فلفل سیاه آلودگی قارچی نداشت. قارچهای شناسایی شده بهطور عمده شامل آسپرژیلوس نایجر( 31%)، رایزوپوس(28%)، آسپرژیلوس فلاووس(22%) و پنی سیلیوم (8%) بودند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه، حاکی از بالا بودن آلودگی قارچی ادویهجات توزیع شده در شهر همدان دارد، به گونهای که بیشترین آلودگی قارچی مرتبط با آسپرژیلوس نیجر و بیشترین آلودگی ادویه مرتبط با دارچین و ادویهکاری بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/11/10 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10