:: دوره 10، شماره 1 - ( زمستان 1399 ) ::
پروین رحمتی‌نژاد ، داوود محمدی ، فاطمه شاهی‌صدرآبادی
دکترای روان شناسی، دانشگاه فرهنگیان یزد، یزد، ایران ، mohammadi.sd@gmail.com
زمینه و هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه ابعاد شخصیتی سرشت و منش در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و اختلال دوقطبی II به منظور ارزیابی فرضیه تعلق اختلال شخصیت مرزی در طیف اختلالات خلقی بود.
روش: در این پژوهش که یک مطالعه مقطعی از نوع علی- مقایسه ای بود 43 بیمار مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و 47 بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی نوع دو مراجعه کننده به بیمارستان نکویی- فرقانی شهر قم با نمونه­گیری دردسترس انتخاب شدند. این دو گروه با یکدیگر و با  45 فرد سالم بوسیله پرسشنامه 240 سوالی سرشت و منش (TCI) مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفتند. داده­های بدست آمده با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، خی دو، آنووا و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: نمرات دو گروه نمونه بالینی در ابعاد نوجویی، اجتناب از آسیب و خودراهبری در پرسشنامه سرشت و منش با گروه بهنجار تفاوت معناداری داشتند ( 05/0 > P). همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که دو گروه بیماران مبتلا به اختلالات دوقطبی-II و اختلال شخصیت مرزی در ابعاد شخصیتی نوجویی، اجتناب از آسیب، پاداشوابستگی ، همکاری و  خودراهبری با یکدیگر شباهت دارند. ( 05/0 < P)
بحث: نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر حاکی از شباهت بالای ویژگی­های شخصیتی سرشت و منش در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و اختلال دوقطبی II است. همچنین بر اساس تفاوت­های شخصیتی مشاهده شده میان دو گروه نمونه بیمار و افراد بهنجار؛ می­توان ابعاد آسیب­شناسی این دو گروه را توصیف و تفسیر نمود.
واژه‌های کلیدی: سرشت و منش، اختلال شخصیت مرزی، اختلال دوقطبی نوع دو، رویکرد طیفی
دریافت: 1399/11/10 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10

Rahmatinejad P, Mohammadi D, Shahi Sadrabadi F. Personality Dimensions of Temperament and Character in Patients with Borderline Personality Disorder and Bipolar Disorder II. aumj 2021; 10 (1) :43-51

رحمتی‌نژاد پروین، محمدی داوود، شاهی‌صدرآبادی فاطمه. ابعادشخصیتی سرشت و منش در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و اختلال دوقطبی نوع دو. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1399; 10 (1) :43-51