:: دوره 9، شماره 4 - ( پاییز 1399 ) ::
نرگس گلاب ، محمدمهدی کامکار ، سهیلا مرادی بیدهندی ، ایده کامکار ، محمد نوری سپهر ، مهدی قره‌خانی ، فریبا قاسمیان ، پژواک خاکی
بخش میکروب شناسی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، p.khaki@rvsri.ac.ir
زمینه و هدف: استفاده از گیاهان داروئی به منظور تولید داروهای گیاهی بدلیل دارا بودن خواص ضد میکروبی یکی از مهمترین موارد مصرف در درمان عفونتها بویژه در زخم‌ها می‌باشد. افزایش مقاومت میکروبی نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ها و عوارض جانبی ناشی از مصرف آنها، باعث گسترش تحقیقات در زمینه گیاهان دارویی بعنوان درمانهای جایگزین در سال های اخیر بوده است. از اینرو هدف از اجرای این تحقیق بررسی اثرات ضد میکروبی کرم گیاهی دکتر کامکار بر روی سویه‌های مختلف میکروبی در شرایط آزمایشگاهی می‌باشد.
مواد و روش ها: اثرات ضدمیکروبی کرم گیاهی با استفاده از روشهای مختلف چاهک گذاری، تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و تعیین حداقل غلظت کشندگی (MBC) برروی 11 میکروارگانیسم شامل 5 سویه استاندارد که برای تعیین اثرات ضد میکروبی استفاده می‌شوند و بقیه سویه‌های بالینی جدا شده از زخمهای عفونی در بیماران بودند، انجام شد. تعیین حساسیت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های متداول با استفاده از روش Kirby& Bauer براساس استاندارد CLSI (2018) برروی این سویه‌های میکروبی انجام گردید.
 یافته‌ها: کرم نسبت به 10سویه مورد بررسی دارای اثرات ضد میکروبی بود و تنها 1 سویه نسبت به کرم مقاومت نشان داد. در بین سویه‌های میکروبی باسیلوس سوبتی لیس با قطر عدم هاله رشد 31mm)) دارای بیشترین حساسیت و بعد از آن بترتیب باسیلوس آنتراسیس (25mm)، اسینتوباکتر بومانی(22mm)، استافیلوکوکوس ارئوس (22mm)، استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس (20mm)، باسیلوس سرئوس(16mm)، استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی سیلین(14mm)، سودوموناس آئروژینوزا (14mm) ، استرپتوکوکوس پایوژنز (12mm) و کاندیدا آلبیکنس (12mm) و به اشرشیا کلی فاقد اثر ضد میکروبی بود.
نتایج MIC نشان داد که کرم گیاهی بیشترین تأثیر را نسبت به باسیلوس سرئوس و کمترین را به استرپتوکوکوس پایوژنز و کاندیدا آلبیکنس داشت در حالیکه نتایج MBC حاکی از آن بود که بیشترین تأثیر برروی باسیلوس سرئوس و کمترین در سودوموناس آئروژینوزا مشاهده شد. نتایج آنتی بیوگرام حاکی از وجود مقاومت چندین آنتی بیوتیک درسویه‌های مورد بررسی بود.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج مشخص شد که که کرم گیاهی دکتر کامکار دارای اثرات ضد میکروبی مناسب می‌باشد و می‌تواند به عنوان یک عامل ضد میکروبی به تنهایی یا به همراه آنتی‌بیوتیک‌ها در عفونت‌های حاصل از انواع مختلف زخم‌ معرفی گردد.
واژه‌های کلیدی: کرم گیاهی دکتر کامکار، اثرات ضد میکروبی، MIC، MBC
دریافت: 1399/5/5 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10

Golab N, Kamkar M M, Moradi Bidhendi S, Kamkar I, Noorisepehr M, Gharakhani M, et al . Study on the Antimicrobial Effects of Dr. Kamkar’s Herbal Cream on Different Pathogenic Microbial Strains. aumj 2020; 9 (4) :477-486

گلاب نرگس، کامکار محمدمهدی، مرادی بیدهندی سهیلا، کامکار ایده، نوری سپهر محمد، قره‌خانی مهدی، و همکاران.. بررسی اثرات ضد میکروبی کرم گیاهی دکتر کامکار بر روی سویه‌های مختلف میکروبی بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1399; 9 (4) :477-486