زکیه بیات ، سمانه محمدابراهیم‌زاده سپاسگزار
گروه شیمی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران ، z.bayat@ymail.com
همواره پیشگیری و کاهش سرعت تکثیر ویروس HIV (اچ آی وی) یک دغدغه در علم پزشکی بوده است. یکی از راه‌های متداول در مهار ویروس این بیماری استفاده از داروهای مهار‌کننده آنزیم است.ازجمله این آنزیم‌ها می‌توان به آنزیم پروتئاز اشاره کرد. در این مطالعه سعی بر آن بوده است که فعالیت بیولوژیکی (PKi) مشتقات آلی اوره در ترکیبات مهارکننده پروتئاز پیش‌بینی شود و بدین منظور از مدل‌سازی مولکولی استفاده‌شده و با استفاده از QSAR (Quantitative structure activity relationship) که اساس آن مطالعه کمی بین ساختار و فعالیت است مدل‌هایی ارائه شد. در این تحقیق ساختار شیمیایی 41 ترکیب توسط نرم‌افزار گوسین09 بهینه گردید و خواص دیگر موردنیاز (توصیفگرها)با استفاده از نرم‌افزار‌ها به دست آمد. سطح به‌کاربرده شده در محاسبات B3LYP و سری حالت پایه *6-31Gبود. سپس تست‌های اعتبارسنجی بر روی مدل‌های به‌دست‌آمده انجام شد. نتایج داده‌های آماری موردقبول بودند. با توجه به متغیرهای مؤثر در مدل‌ها ‌می‌شود فعالیت بیولوژیکی را پیش‌بینی و جهت طراحی مناسب دارو استناد نمود.
واژه‌های کلیدی: مهارکننده پروتئاز، QSAR، Pki، ایدز، محاسباتی
دریافت: 1398/12/14 | پذیرش: 1398/12/14 | انتشار: 1398/12/14

Bayat Z, Mohamad Ebrahimzadeh Sepasgozar S. A QSAR Study of HIV Protease Inhibitors Using Computational Descriptors to Prediction of pki of Cycle Derivatives of Urea. aumj 2020; 9 (1) :49-59

بیات زکیه، محمدابراهیم‌زاده سپاسگزار سمانه. مطالعه QSARمهارکننده‌های پروتئاز با استفاده از توصیفگرهای محاسباتی جهت پیش‌بینی pki مشتقات حلقوی اوره. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1398; 9 (1) :49-59