متوسط سن یائسگی و عوامل مرتبط با آن در خانم های ساکن تهران
فرهاد جعفری ، نفیسه ظفرقندی ، مریم عباسی ، زهره خداشناس
استادیار پزشکی اجتماعی، عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران ، jafarifarhaddr@yahoo.com
مقدمه و هدف: یائسگی به معنای قطع دائم قاعدگی است و باعث تغییرات ثابت و دائمی در زنان و عامل مستعد کننده ابتلا به بیماری‌های مزمن است. بنابراین تعیین متوسط سن یائسگی و برخی عوامل پیشگویی کننده آن امری مهم به شمار می‌رود که این تحقیق با این هدف طراحی و اجرا گردید. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر، مطالعه‌ای مقطعی با جنبه های توصیفی تحلیلی است که بر روی 403 خانم ساکن مناطق 1تا 4 تهران که حداقل 1 سال از آخرین قاعدگی آنها گذشته و یائسگی آنها به طور طبیعی رخ داده ، انجام شده است. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته بود. داده ها پس از گردآوری، توسط نرم افزار SPSS و آزمون‌های آماری کای اسکوئر، تی استیودنت، آنالیز واریانس و همبستگی آنالیز شد. یافته‌ها: میانگین سنی افراد مورد بررسی 8/4±30/51 سال بود. 4/89 درصد افراد متأهل و متوسط تعداد فرزندان 07/1±61/2 و میانگین شاخص توده بدن 66/3±19/26 بدست آمد. میانگین سن خانم‌ها هنگام اولین قاعدگی 58/1±59/13 سال بود. متوسط سن در هنگام یائسگی در جمعیت مورد مطالعه 95/4±57/46 سال گزارش شد. ضمناً ارتباط سن یائسگی با متغیرهای دموگرافیک و زمینه ای از جمله سن قاعدگی، تحصیلات، قد، وزن، BMI، تعداد فرزندان، تعداد سقط، سابقه مصرف هورمون نیز در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به شاخص امید به زندگی، خانم ها تقریباَ یک سوم عمر خود را بعد از یائسگی می‌گذرانند که شناخت عوامل مرتبط با این موضوع از جهات مختلف از جمله کیفیت زندگی افراد اهمیت دارد.
واژه‌های کلیدی: قاعدگی، سن شروع، یائسگی
دریافت: 1392/6/19 | انتشار: 1392/2/25

Jafari F, Zafarghandi N, Abbasi M, Khodashenas Z. The Average Age of Menopause and Its Associated Factors Among Women in Tehran. aumj 2013; 2 (2) :76-81

جعفری فرهاد، ظفرقندی نفیسه، عباسی مریم، خداشناس زهره. متوسط سن یائسگی و عوامل مرتبط با آن در خانم های ساکن تهران. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1392; 2 (2) :76-81