محسن تاری ، ضیاء فلاح محمدی
دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران ، ziafalm@yahoo.com
زمینه و هدف: سازگاری با تمرینات ورزشی می تواند موجب افزایش پلاستیسیتی مغزی شود و اینکه آیا این امر می تواند  با تغییرات سازنده در نورومتابولیت ها همراه باشد، نامشخص است. هدف از این تحقیق ارزیابی پایه متابولیت های مغزی شامل ان استیل اسپارتات و کولین در ورزشکاران و افراد غیر فعال می باشد.
مواد وروش‌ها: در این تحقیق شبه تجربی10نفر کشتی گیر جوان با میانگین (سن 06/2± 71/21 سال، شاخص توده بدنی 04/1 ± 9/23 و VO2max 41/2 ± 03/56 میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) و سابقه تمرینات کشتی حداقل 4 سال، از جامعه در دسترس بعنوان گروه ورزشکار و 9 نفر با  میانگین  (سن 94/1 ±  16/ 21سال و BMI 38/2  ± 02/24 و  VO2max 45/2 ±  25/41 میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) بدون داشتن سابقه ورزش منظم  بعنوان گروه غیر ورزشکار انتخاب شدند. بعد از انجام ارزیابی های پایه در زمینه ترکیب بدنی و  آمادگی هوازی، هر دوگروه آزمایش مربوط به MRS را انجام دادند. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل در سطح معنی داری   05/0 P تحلیل شدند.
یافته‌ها: در این تحقیق سطوح NAA/Crمخچه ای ورزشکاران(کشتی گیران)نسبت به گروه غیر ورزشکار بیشتر بود و نتایج آماری تفاوت بین گروهی معنی داری را بین دو گروه نشان داد (047/0P=). اما تفاوت سطوح  Cho/Cr مخچه ای ورزشکاران نسبت به غیر ورزشکاران علیرغم اینکه اندکی بالاتر بود، از لحاظ آماری معنی دار نبود (777/0P=).
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج ما از این تحقیق، نورومتابولیت های مخچه ای در ورزشکاران(کشتی گیران)، سطوح بالاتری را در مقایسه با گروه غیر ورزشکاران نشان داد.
واژه‌های کلیدی: ان استیل آسپارتات، پروتون اسپکتروسکوپی رزونانس مغناطیسی، کولین، کشتی گیران، مخچه
دریافت: 1398/3/21 | پذیرش: 1398/3/21 | انتشار: 1398/3/21

Tari M, Fallah Mohammadi Z. Assessment of Cerebellar Metabolites Levels in Athletes Compared to Non-Athlete by Proton Magnetic Resonance Spectroscopy. aumj 2019; 8 (2) :107-115

تاری محسن، فلاح محمدی ضیاء. ارزیابی سطح متابولیت های مخچه ورزشکاران در مقایسه با افراد غیر ورزشکار با استفاده از روش پروتون اسپکتروسکوپی رزونانس مغناطیسی. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1398; 8 (2) :107-115