محمد گلشن تفتی ، محمد کربلایی زاده
استادیار گروه اطفال دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی، یزد،ایران ، mgolshan035@ gmail.com
مقدمه: هیپربیلی‌روبینمی در طب نوزادان یکی از شکایت‌های شایع است و بسیاری از نوزادان به آن مبتلا می‌شوند. مایع درمانی داخل وریدی (IVFT) می‌تواند در کنار فتوتراپی نیاز نوزاد به تعویض خون و بستری در بیمارستان را کاهش دهد. مطالعه حاضر برای بررسی اثرات IVFT همراه با فتوتراپی از نوزادان مبتلا به هیپربیلی‌روبینمی طراحی گردیده است.
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دوسویه کور بوده و بر 50 نوزاد ترم در دو بیمارستان آموزشی در طول شش ماه (از ژانویه تا ژوئن 2015) انجام گرفته است. مداخله مطالعه افزودن cc/kg 70 محلول وریدی (مخلوط 3/33 % سالین نرمال و 6/66 % سرم قندی) به فتوتراپی و هدف مطالعه ارزیابی اثر IVFT بر سطح سرمی بیلی‌روبین در نوزادان مبتلا به هیپربیلی‌روبینمی بود. پیامد مورد انتظار نیز کاهش میزان سرمی بیلی‌روبین در نوزادان بود. نوزادان بصورت تصادفی در گروه های مورد آزمون قرار گرفتند.
نتایج: 25 نوزاد در گروه مورد و 25 نوزاد دیگر در گروه شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند و هشت ساعت بعد از شروع مطالعه سطح بیلی‌روبین توتال سرم در آنها اندازه‌گیری شد. اندازه‌گیری‌ها بصورت روزانه تکرار شد تا سطح بیلی‌روبین توتال به کمتر از mg/dl 12 رسید. CBC، گروه خونی و Rh، مادران و نوزادان، آزمایش کومبس مستقیم، اندازه‌گیری رتیکولوسیت‌ها نیز همراه با بیلی‌روبین توتال و مستقیم مورد ارزیابی قرار گرفتند.
در دو گروه مورد مطالعه در هشت ساعت اول و روز اول و دوم پس از مداخله تغییر معناداری در سطح سرمی بیلی‌روبین مشاهده نگردید. همچنین متوسط دوران اقامت در بیمارستان نیز در دو گروه مورد بررسی تفاوت معناداری نشان نداد.
نتیجه‌گیری: IVFT اثر درمانی قابل توجهی بر سطح بیلی‌روبین سرم در نوزادان ندارد اما می تواند به منظور رفع دهیدراتاسیون مورد استفاده قرار گیرد و موثر واقع شود.
واژه‌های کلیدی: مایع درمانی داخل وریدی، هیپربیلی‌روبینمی، فتوتراپی
دریافت: 1397/12/17 | پذیرش: 1397/12/17 | انتشار: 1397/12/17

Golshan Tafti M, Karbaliezadeh M. Intravenous Fluid Therapy Accompanied with Phototherapy in Neonates with Hyperbilirubinemia: A Randomized Control Trial Study. aumj 2019; 8 (1) :11-16

گلشن تفتی محمد، کربلایی زاده محمد. مایع درمانی داخل وریدی همراه با فتوتراپی در نوزادان مبتلا به هیپربیلی‌روبینمی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1397; 8 (1) :11-16