فریده باستانی ، ناهید رجایی ، الهه امینی ، حمید حقانی ، سارا جان‌محمدی
مربی گروه بهداشت مادران و نوزادان، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران ، nahid.rajai@yahoo.com
زمینه و هدف: تکامل صحیح وضعیت‌های نابالغ خواب و بیداری نوزادان نارس نقش مهمی در بلوغ مغز دارد؛ اما اغلب این بعد تکاملی مورد غفلت مراقبان واقع شده و اطلاعات محدودی در زمینه چگونگی آن در نوزادان نارس بستری در بخش NICU وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت خواب و بیداری نوزادان نارس بستری در بخش NICU و ارتباط آن با متغیرهای دموگرافیک بود. روش‌ها: در مطالعه ای توصیفی- تحلیلی، 70 نوزاد بستری در بخش NICU، به طور مستمر بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. وضعیت خواب و بیداری نوزادان با استفاده از ابزار رفتاری خواب و بیداری آلس، ثبت گردید. روایی ابزار به روش محتوایی و ترجمه و پایایی آن از طریق ضریب پیرسون بررسی شد. آنالیز داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و آنالیز رگرسیون انجام شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که نوزادان در وضعیت خواب، بیش‌ترین میزان خواب سبک 27/3±65/3، کم‌ترین میزان خواب عمیق 05/1±24/0 و در وضعیت بیداری، بیش‌ترین میزان بیداری فعال 09/2±90/1 و کم‌ترین میزان بیداری آرام 68/0±18/0 را داشتند. همچنین نوزادان وضعیت‌های همراه با استرس96/1±75/7 بیش‌تری نسبت به وضعیت‌های بدون استرس 96/1±21/2 داشتند. آنالیز رگرسیون نشان داد که ارتباط معنی داری بین متغیرهای دموگرافیک نوزادان با وضعیت های خواب و بیداری وجود ندارد. نتیجه‌گیری: در این مطالعه نوزادان نارس اغلب در وضعیت‌های نامطلوب خواب و بیداری بودند که این امر احتمالاَ آن‌ها را در خطر اختلالات رشد و تکامل مغز قرار می‌دهد.
واژه‌های کلیدی: نوزاد نارس، خواب- بیداری، مغز
دریافت: 1392/4/11 | پذیرش: 1396/6/1 | انتشار: 1396/6/1

Bastani F, Rajai N, Amini E, Haghani H, Janmohammadi S. The Assessment of Sleep and Wake State of Premature Infants Hospitalized in Neonatal Intensive Care Unit (NICU) and It's Relation with Demographic Variables. aumj 2013; 2 (1) :1-6

باستانی فریده، رجایی ناهید، امینی الهه، حقانی حمید، جان‌محمدی سارا. بررسی وضعیت خواب و بیداری نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU) و ارتباط آن با متغیر‌های دموگرافیک. نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1391; 2 (1) :1-6