حلیمه عنایت ، مهدخت عنبری روزبهانی
استاد تمام دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
مقدمه و هدف: جراحی پلاستیک به‌قصد زیباسازی، همگام با مدرنیته پا به عرصه ظهور گذاشت و با پذیرفته شدن از سوی اکثریت، به یکی ازنورمهای اجتماعی تبدیل شد و به‌عنوان دغدغه روزمره افراد جامعه به‌ویژه زنان، نمود یافت.
هدف کلی این پژوهش بررسی علل روانی گرایش زنان به این قبیل جراحی‌های زیبایی می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع پیمایشی انجام‌گرفته است . ابزار جمع‌آوری اطلاعات آن از طریق پرسشنامه استاندارد روزنبرگ (1965) و سؤالات تصویر بدنی بر مبنای نظریه شیلدر (1950) بوده است که توسط 400 نفر از زنان 50-15 ساله ساکن شهر شیراز در سال 1394 تکمیل شد. سپس داده‌ها  با استفاده از نسخه 16 نرم‌افزار آماری SPSSو آزمون‌های رگرسیون لجستیک، کای دو و فی کرامر تحلیل شدند .نمونه‌گیری نیز از نوع خوشه ای جغرافیایی چندمرحله‌ای بوده است که با کمک نقشه بلوک‌بندی شهر، مناطق به‌صورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه‌ها درب منازل به پاسخگویان تحویل داده شد.
یافته‌های پژوهش: مشخص گردید که متغیر وابسته موردمطالعه، یعنی میزان گرایش و میزان اقدام به جراحی‌های زیبایی،با درآمد، سن و تحصیلات دارای رابطه معنادار است.همچنین بین وضعیت تأهل و میزان عمل زیبایی رابطه وجود دارد . اما وجود رابطه بین وضعیت تاهل و میزان گرایش به اعمال جراحی زیبایی رد می‌شود. همچنین رابطه بین وضعیت اشتغال پاسخگو و میزان عمل و گرایش به اعمال جراحی زیبایی وجود ندارد. و درنهایت این‌که بین افزایش میزان عزت‌نفس و  افزایش رضایت از تصویر بدنی با میزان عمل و گرایش به اعمال جراحی زیبایی رابطه معکوس وجود دارد.
بحث و نتیجه‌گیری: مدرنیته شرایطی متفاوت از قبل را برای همگان ایجاد کرده است که قدرت انتخاب و توانایی در ایجاد تغییرات در عرصه‌های گوناگون زندگی ازجمله بدن در زمره مهم‌ترین دستاوردهای این پدیده است. در این پژوهش که باهدف بررسی عوامل روانی مؤثر بر گرایش زنان به جراحی‌های زیبایی صورت گرفت یافته‌های تحقیق،منطبق با نظریات روانشناسی اجتماعی مطروحه در بخش نظری مطالعه، می‌باشد. لیکن در سایه تحولات اخیر، برخی اندیشمندان زن بودن را در عصر حاضر امری پرمخاطره می‌دانند و اعتقاد دارند که پیکر زنانه مطلوب و مورد تائید دیگران، در فرهنگی خطرپذیر تعریف می‌شود.
واژه‌های کلیدی: جراحی زیبایی، روانشناسی اجتماعی، بدن، خود، عزت‌نفس، تصویر بدنی
دریافت: 1397/1/18 | پذیرش: 1397/1/18 | انتشار: 1397/1/18

Enayat H, Anbary Roozbahany M. The Study of Pshycho-Social Factors Related to Women Tendecy to Cosmetic Surgeries (A Case Study: The Women Population Aged 15-50 of Shiraz). aumj 2018; 7 (1) :24-34

عنایت حلیمه، عنبری روزبهانی مهدخت. بررسی علل روانی گرایش زنان به جراحی‌های زیبایی (مطالعه موردی: زنان 50-15 سال شهر شیراز). نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی البرز. 1396; 7 (1) :24-34