بررسی اثر ضدویروسی آویشن کوهی بر روی تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1
ملیحه فراهانی
دانش‌آموخته کارشناسی ارشد ،گروه میکروبیولوژی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، ایران ، ami.airia@gmail.com
زمینه و هدف: امروزه درمان بیماری‌های ویروسی مانند ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 با داروهای شیمیایی به دلیل پیدایش مقاومت دارویی در ویروس یکی از چالش‌های دانش پزشکی است، پس‌نیاز به داروهای ضدویروسی نوین وجود دارد. دراین‌باره می‌توان از گیاهان که کاربرد دارویی آن‌ها در زندگی انسان به فراوانی دیده می‌شود، بهره گرفت. در این پژوهش اثر ضدویروسی گیاه آویشن کوهی بر روی تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 بررسی شد.
مواد و روش‌ها: نخست عصاره آبی این گیاه با روش جوشاندن فراهم گردید و پس از سنجش سیتوتوکسیسیته آن بر روی دودمان یاخته‌ایHep-2 (Human epithelial type 2)  با ارزیابی cytopathic effect) ) CPEگیاه در غلظت‌های50-1000μg/ml، اثر ضدویروسی عصاره گیاهی با روش Neutralization Test (NT) در غلظت‌های50-800μg/ml در زمان‌های یک، دو و سه ساعت پس از تلقیح ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 بررسی گردید.
یافته‌ها: گیاه آویشن کوهی در غلظت‌های غیرتوکسیک خود اثر کشندگی بر روی یاخته‌ها نداشت. این گیاه بیش‌ترین ویژگی ضدهرپسی را یک ساعت پس از بردن ویروس بر روی یاخته‌های Hep-2 نشان داد که در دو و سه ساعت کاهش یافت.
نتیجه‌گیری: عصاره آویشن کوهی اثر ضدویروسی بسیار خوبی بر روی تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 نشان داد. برای پیدا کردن مکانیسم اثر این دارو نیاز به پژوهش‌های بیش‌تر است تا در ساخت داروهای ضدویروسی به کار رود.
واژه‌های کلیدی: ضدویروسی، آویشن کوهی، هرپس سیمپلکس تیپ 1
متن کامل [PDF 280 kb]   (1902 دریافت)
دریافت: 1396/10/20 | پذیرش: 1396/10/20 | انتشار: 1396/10/20

Farahani M. Antiviral Effect Assay of Thymus Kotschyanus on HSV-1 Multiplication. aumj 2017; 6 (4) :269-275